Президент Болгарії закликав уряд і генпрокурора піти у відставку

09:00 13.07.2020

Президент Болгарії Румен Радев закликав уряд і генерального прокурора піти у відставку на тлі багатотисячних протестів громадян проти корупції серед державної еліти країни.

Як пише Укрінформ, про це повідомляє "Радіо Свобода".

З вимогою відставки уряду Бойко Борисова та генерального прокурора країни Івана Гашева президент виступив після того, як двома днями раніше генпрокуроратура провела в канцелярії президента обшуки.

Обшук відбувся після того, як Радев заявив, що Національна служба захисту (НСО), яка відповідає за охорону президента, прем’єр-міністра та інших високопосадовців, повинна припинити захищати Ахмеда Догана, почесного голову «Руху за права та свободи» (ДПС). За його словами, хоча НСО підпорядковується президенту, рішення щодо безпеки Догана ухвалює комісія, підпорядкована виконавчій владі, тобто Бойко Борисову.

Читайте також: Болгарія продовжила надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я
Напередодні ввечері у столиці Болгарії пройшли дві акції протесту. Одна відбулася біля адміністрації президента, де прихильники Радева виступили проти дій прокурора та уряду, звинувачуючи їх у свавіллі та корупції. Інша акція проходила біля Ради міністрів – на підтримку правлячої партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ) прем’єра Бойка Борисова.

Нагадаємо: протести в Болгарії тривають на тлі зростаючої політичної напруженості між Радевом і правоцентристським урядом прем’єр-міністра Бойко Борисова напередодні виборів, запланованих на 2021 рік.

Ще на цю тему