Пораховано, скільки "Панцир С1" втрачено у Сирії та Лівії

15:45 09.06.2020

Загальні втрати зенітно-ракетно-гарматних комплексів "Панцирь С1" російського виробництва в Сирії та Лівії складають щонайменше 23 одиниці.

Серед них 15 ЗРГК - в Лівії та 8 в Сирії. Ця інформація отримана з власних джерел Defense Express.

Більшість ЗРГК уражені високоточними боєприпасами МАМ-L, виробництва компанії Roketsan, запущених з борту ударних турецьких безпілотних літальних апаратів (БПЛА) Bayraktar TB2, що серійно випускаються компанією Baykar Makina, а також частково БПЛА Anka-S від ТАІ.

Однак, наразі не відомо, скільки "Панцирів" було безповоротно втрачено, а скільки - частково відновлено.

Крім того, не встановлено скільки російських ЗРГК сирійської армії було знищено збройними силами Ізраїлю, а тому цифра 23 машини може бути заниженою.

Запорукою успіху операцій із застосування турецьких БАК проти російських ЗРГК "Панцир С1" стало чітке планування та координація дій сил залучених до виконання бойових завдань.

Дрони часто застосовувалися у складі рою. Цілі вражалися з різних відстаней та висот, як вдень, так і вночі, як під час перебування їх в черговому режимі, так і в ході передислокації з вимкненою апаратурою.

При цьому БПЛА застосовувалися в умовах практично постійної дії засобів ППО та впливу російських систем РЕБ. Однак вони не могли зупинити атаки дронів.

Це стало можливим, в тому числі, завдяки застосуванню станцій радіотехнічного моніторингу та радіоелектронного придушення радіоелектронних засобів наземного базування Koral від компанії Aselsan.

Завдяки ним здійснювався аналіз усього спектру радіоелектронних частот та реалізовувався алгоритм протидії. Таким чином, створювалися сприятливі умови для залучення БАК в зоні проведення бойових дій.

Тим не менш, були і втрати турецьких БПЛА, як в Сирії, так і в Лівії.

Однак, за даними Defense Express, оприлюднені у сирійських та лівійських медіа данні стосовно кількох десятків збитих дронів, є занадто завищенними і не відповідають дійсності.

Уничтожение столь большого количества "Панцырей-С"стало возможным благодаря благодаря украинским станциям «Кольчуга», пишет российское издание avia.pro.

Благодаря "Кольчугам" турецкие беспилотники и смогли обнаружить позиционные районы «Панцирей».

Ще на цю тему