Коронавірус в Румунії: через помилку уряду всім загиблим поставили діагноз запізно

11:51 24.03.2020

В Румунії всі 7 громадян, які померли з підтвердженим коронавірусом, були протестовані із запізненням, оскільки їхні випадки не відповідали старим критеріям уряду для перевірки.  

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на HotNews.ro.

Нині румунський уряд розширив критерії для діагностування COVID-19. Однак у сімох громадян, які померли найпершими, хворобу виявили лише після кількох днів очікування. Усі померлі, за даними румунської влади, страждали на інші захворювання.

Зауважимо, хоч лікування захворювання немає, вчасний діагноз дозволив би обмежити коло контактних осіб пацієнтів і зменшити ризик зараження.

Перша смерть сталася у місті Філіаші у пацієнта, який повернувся з Франції, що не входила до зони ризику. 15 березня лікарі з відділення невідкладної допомоги запросили тест на COVID-19, але отримали відмову, бо пацієнт не відповідав визначеним критеріям. 

За наполяганням лікарів його все ж перевірили 17 березня і наступного дня результат тесту виявився позитивним. Через 4 дні пацієнт помер. Вважають, що він устиг заразити медперсонал і 23 медики з Філіаші тепер перебувають в ізоляції.

Схожий випадок відбувся в Сучаві, де померла 72-річна жінка. Вона теж не подорожувала в "червоні зони" і не мала контактів з позитивними пацієнтами з COVID-19. 52 члени медперсоналу Сучавської районної лікарні мали позитивний результат тесту на коронавірус.

Ще однією жертвою став 74-річний чоловік, якого госпіталі в університетську лікарню в Бухаресті минулого місяця. Його перевірили тільки через 4 дні, коли він вже перебував у дуже важкому стані. Тест не провели вчасно через "відсутність епідеміологічного контексту" і "невідповідність визначенню випадку".

Лише останнього сьомого померлого діагностували через контакт з інфікованою людиною. Це 65-річний пацієнт, якого госпіталізували в ту ж палату, що й померлого 74-річного чоловіка, про якого йшла мова вище. Припускають, він заразився від сусіда, і якби діагноз було встановлено раніше, зараженням можна було б уникнути.

Ще на цю тему