США в ОБСЄ засудили переслідування мусульман та «Свідків Єгови» в окупованому Криму

09:01 16.03.2020

Посол США в ОБСЄ Джим Гілмор під час засідання Постійної ради ОБСЄ 12 березня вказав на переслідування кримських татар і «Свідків Єгови» з боку російських силовиків в анексованому Криму.

«Кримські татари, етнічні українці та інші, хто виступає проти окупації Росією півострова, піддаються переслідуванням, арештам і затриманням з боку окупаційної влади. Ми стурбовані повідомленнями про напади збройних і замаскованих співробітників сил безпеки на будинки кримських татар в Бахчисарайському районі вранці 11 березня», – сказав посол, передає Радіо Свобода.

Гілмор зазначив, що щонайменше чотири людини, заарештованих під час рейдів, були звинувачені у тероризмі, що є звичайним приводом для арешту в Росії.

У США також глибоко стурбовані шестирічним тюремним ув’язненням, який присудили 5 березня «свідку Єгови» Сергію Філатову.

«Росія продовжує мілітаризацію півострова, вводячи солдатів і озброєння, щоб ще більше вплинути на чорноморський регіон. Ми засуджуємо дії Росії щодо призову більше 20 тисяч кримчан до російської армії з початку окупації. «Кримська правозахисна група» відзначає зростання кількості кримінальних переслідувань за ухилення від призову проти кримчан, які не хочуть служити в армії окупанта. Дії Росії є порушенням суверенітету і територіальної цілісності України і загрожують європейській безпеці», – сказав посол.

Посол США нагадав, що Вашингтон повністю підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води, та ніколи не визнає анексії Криму Росією.

Державний департамент США 11 березня оприлюднив доповідь про права людини в Україні, в якій також йдеться про порушення Росією прав людини у Криму: викрадення людей; тортури і знущання над ув’язненими з метою отримання зізнань та покарання осіб, що чинять опір окупації; незаконні затримання; обмеження прав на мирні зібрання та свободу віросповідання. У звіті зазначалося, що окупаційна влада Криму продовжує переслідувати кримських татар і проукраїнських активістів.

Ще на цю тему