Трамп поклав на Обаму відповідальність за російську анексію Криму / Відео

10:40 27.08.2019

Анексія Криму, за яку Росію видалили з Групи восьми, сталася при колишньому президенті США Бараку Обамі, і була його помилкою, а окупацію півострова можна було спинити.

Про це президент США Дональд Трамп розповів на пресконференції за підсумками саміту Групи семи у французькому Біарріці, повідомляє Укрінформ.

“Ще одна (проблема - ред.) була в Україні, і це стосувалося певної частини України - ця частина, яку ви дуже добре знаєте (Крим - ред.), була відібрана за президента Обами. Не у президента Трампа”, - зазначив він.

На думку Трампа, Обама був незадоволений таким розвитком подій, і саме тому видалив Путіна з Великої вісімки.

Журналістка, яка питала президента США, заперечила йому, що Росію видалили з Групи восьми саме після анексії Криму, а не через те, що “Путін перехитрив Обаму”.

“Я знаю, що ви дуже любите президента Обаму, але Крим анексували за його президентства. Якби це сталося за мого правління, я б сказав: “Вибачте, друзі, я допустив помилку!” Президент Обама допомагав Україні, і Крим був анексований за його президентства”, - відповів Трамп.

Трамп нагадав, що Крим - це “дуже велика і дуже важлива” територія. Саме там, за його словами, Росія утримує свої потужні підводні човни.

“Але не настільки потужні та великі, як наші”, - додав він.

Анексія Криму, на думку Трампа, була “поганою подією”.

“Її можна було спинити. Можна було спинити. За правильних (дій - ред.). Президент Обама не зміг її спинити, і це надто погано”, - сказав він.

Як повідомлялося, президенти США та Франції Дональд Трамп та Еммануель Макрон у телефонній розмові у вівторок, 20 серпня, домовилися повернути Росію до «Великої сімки» уже в наступному році. Уряди Німеччини та Великої Британії виступили з критикою цього рішення. Пізніше, за повідомленнями ЗМІ, Трамп допустив запрошення Росії на наступний саміт, який відбудеться у США у 2020 році, як «гостя».

Напередодні президент Європейської ради Дональд Туск наголосив, що на саміт "Групи семи" наступного року доцільно запросити як гостя українського лідера. А відновлення участі Росії – неприпустиме.

За інформацією ЗМІ, на саміті у Біарріці, лідери США, Франції та Італії виступили за повернення Росії до “Великої сімки”, а лідери Великої Британії, Німеччини, Канади та Японії заперечують проти таких планів.

Ще на цю тему