В Інституті законодавства ВР України було обговорено впровадження стандартів міжнародного морського права

17:31 14.05.2019

19 квітня 2019 року в Інституті законодавства Верховної Ради України проведено круглий стіл «Впровадження стандартів міжнародного морського права в умовах європейської інтеграції України».

Актуальність теми заходу зумовила широкий інтерес до нього представників профільних парламентських комітетів, Військово-Морських сил України, Державної служби морського та річкового транспорту, Морської пошуково-рятувальної служби, науковців-правознавців та фахівців-практиків, передає Голос України.

Дотримання міжнародного морського права для України як морської держави має велике значення не лише з огляду на потребу подальшого розвитку національного морського господарського комплексу, а й зважаючи на необхідність правового врегулювання ситуації, що склалася в Азовському та Чорному морях через агресивні дії Російської Федерації.

Було обговорено істотні практичні ризики у сфері оборони, що випливають із продовження дії Договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року в умовах російської агресії та непоодинокі випадки ухилення РФ від виконання цього документа в тимчасово окупованому Криму.  Було выдмычено, що договор між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки зараз має негативний вплив на ситуацію у сфері безпеки судноплавства та морських перевезень у цих регіонах.

Було наголошено на існуванні  потреби у виробленні Україою ретельного плану дій за умов денонсації  договору  про співробітництво від 2003 року в умовах проваджень за позовами України проти РФ у Міжнародному трибуналі з морського права та в арбітражі.

Висвітлино проблеми практичної реалізації в Україні міжнародних конвенцій, а також положень директив і регламентів ЄС у сферах морського транспорту та господарства, передбачених до імплементації в національне законодавство Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.  Відзначино актуальність здійснення якісного й оперативного перекладу цих документів на державну мову із забезпеченням дотримання сталої термінології та вчасного оприлюднення відповідних нормативних текстів за умов їх постійного оновлення. 

Головний науковий співробітник Інституту законодавства, професор Борис Бабін у своєму виступі детально зупинився на роз’ясненні специфіки застосування норм міжнародного гуманітарного права до ситуації в акваторії Азовського та Чорного морів в умовах російської агресії та висловив пропозицію щодо урахування правового режиму прибережних вод Азову в процесі реалізації Мінських угод. Науковець також вказав на наявні, на його погляд, істотні негативні наслідки від тривалої неучасті України в Конвенції про працю в морському судноплавстві 2006 року та у Паризькому меморандумі про взаємне порозуміння щодо контролю суден державою в порту 1982 року.

Доцент кафедри Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Ганна Сандюк розповіла про особливості реалізації вимог правових актів ЄС у сфері суднобудування. Вона на конкретних прикладах висвітлила практичні ризики для цієї галузі, зумовлені російською агресією, та окреслила специфіку розвитку вітчизняного суднобудування в умовах зближення України з Європейським економічним простором.

Під час дискусії питання щодо окремих аспектів реалізації в Україні міжнародних угод та норм європейського права у сфері морського господарства порушували також співробітники Інституту законодавства, Дипломатичної академії, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Морської адміністрації, Асоціації морських агентств України, Інституту ВМС, Одеського державного екологічного університету та Одеської морської академії.

Ще на цю тему