Українського військовополоненого моряка Сороку прооперували в Москві: зшили розірвані сухожилля та витягли осколки

15:41 19.03.2019

18 березня в Москві прооперували пораненого українського військовополоненого моряка Василя Сороку.

Про це в коментарі "ГОРДОН" повідомила віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова.

"Буквально кілька хвилин тому я повідомила сім'ї пораненого українського моряка Василя Сороки радісну новину - вчора його успішно прооперували в клініці імені Пирогова в Москві. Йому зшили розірвані сухожилля й витягли осколки. Сьогодні вранці його вивозили на перше перев'язування. Зараз Василь уже в "Лефортово". Перед операцією його також вивозили із СІЗО для підготовки - брали аналізи тощо. Лікарі і далі за ним спостерігатимуть. І, звичайно, будуть регулярно робити перев'язування", - зазначила Карпачова.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС ЗС України повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрне огородження, а також втрачено рятувальний пліт. ВМС ЗСУ підкреслюють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявляють, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки".

Унаслідок незаконних дій російських силовиків було захоплено три кораблі ВМС України і взято в полон 24 українських військовослужбовців. Підконтрольний РФ суд окупованого Сімферополя обрав запобіжним заходом для 24 моряків утримання під вартою до 25 січня 2019 року.

30 листопада моряків перевезли в Москву: 21 українця доставили в московський СІЗО "Лефортово", трьох поранених - у "Матроську тишу".

15 і 16 січня Лефортовський суд РФ ухвалив рішення про продовження на три місяці терміну арешту 24 полонених українських моряків. Таким чином, під арештом вони залишаться щонайменше до кінця квітня.

Ще на цю тему