Росія програла в ЄСПЛ справу про незаконне призов в армію жителів Придністров'я

15:21 12.02.2019

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити 53 тисячі євро за порушення права на життя в невизнаному Придністров'ї.

Про це поінформували в правозахисній Асоціації «Promo-LEX», інформує власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Збиток буде відшкодовано матері Олександра Стоматі, який примусово був покликаний на службу в незаконний воєнізований підрозділ невизнаного Придністров'я. Згодом Олександр Стоматі був убитий за нез'ясованих обставин», - йдеться в повідомленні.

Відзначається також, що Європейський суд відхилив запит російського уряду про перегляд рішення у цій справі. Апеляцію Росії розглядала колегія з 5-ти суддів Великої палати ЄСПЛ, яка вирішила відхилити запит.

Рішення ЄСПЛ набрало чинності 4 лютого нинішнього року.

Директор Програми прав людини Асоціації «Promo-LEX» Олександру Постіка зазначив, в зв'язку з тим, що «рішення однієї палати стає остаточним, Російська Федерація зобов'язана беззаперечно виконати Постанову ЄСПЛ від 18 вересня 2018 року».

Згідно з матеріалами справи, в 2009 році Олександр Стоматі був примусово призваний на службу в незаконну воєнізовану структуру придністровського регіону, а в 2010 році він був убитий за невияснених обставин. Російська влада не відповіла на запити його матері, а молдовська влада призупинила її розгляд на тій підставі, що не було ідентифіковано будь-кого, хто міг би бути звинувачений у вбивстві.

Ще на цю тему