Прокуратура категорично відкидає припущення про те, що капітан сейнера виявився в Криму завдяки закулісних домовленостей

09:41 12.02.2019

Капітан керченського судна «Норд» Володимир Горбенко, який, за інформацією російських ЗМІ, знаходиться в Криму, буде зобов'язаний з'явитися в Оболонський районний суд Києва, де розглядається справа щодо нього.

Про це в понеділок Крим.Реаліі повідомив заступник прокурора Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, передає  Укрінформ.

«Така позиція (про відеоконференцію під час судового засідання - ред.) нас не влаштовує. Однозначно. Обвинувальний акт направлявся в загальному порядку, а не в спеціальному судовому розслідуванні. Тому відеоконференція в даному випадку неможлива. На останнє судове засідання обвинувачений не з'явився. У зв'язку з чим засідання було перенесено на березень. Якщо він не з'явиться, то тоді прокуратура клопотатиме про оголошення в розшук обвинуваченого», - сказав Поночовний.

Раніше капітан керченського судна «Норд» Володимир Горбенко заявив, що готовий взяти участь в засіданнях українського суду по відеозв'язку.

Як повідомлялося, вранці 11 лютого російська «Комсомольська правда» опублікувала інтерв'ю з Володимиром Горбенком, який заявив, що повернувся до Керчі. Капітан стверджує, що виїхав до Криму через пункт пропуску «Чаплинка», де «пред'явив російський паспорт».

За словами Поночовного, капітан судна "Норд" не міг на законних підставах перетнути адмінмежу з окупованим Кримом, а також з тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей, оскільки у нього вилучили паспорт ще під час затримання весною 2018 року, і "жодних паспортних документів у нього не було".

У Держприкордонслужбі України повідомили, що Горбенко не перетинав КПВВ на кордоні з Росією та адмінкордон з анексованим Кримом.

Раніше адвокат капітана «Норда» Максим Могильницький звернувся із заявою про зникнення свого підзахисного на материковій частині України.

30 січня поліція Мелітополя Запорізької області відкрила кримінальне провадження у зв'язку зі зникненням капітана судна «Норд» Володимира Горбенка.

25 березня 2018 року Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно з анексованого Криму під прапором Росії. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна «Норд» із закритого Києвом порту анексованої Керчі, 30 березня 2018 року український суд заарештував судно.

Ще на цю тему