Адвокати заявили про "повільне вбивство" фігурантів "справи Веджіє Кашки"

20:54 09.01.2019

Адвокати обвинувачених у "справі Веджіє Кашки" Казіма Аметова, Асана Чапуха і Бекіра Дегерменджі заявили про погіршення стану здоров'я своїх підзахисних.

Про це повідомляє 9 січня "Гордон".

"Сьогодні ми заявили про те, що нашим підзахисним, їхньому життю та здоров'ю загрожує небезпека. Я хочу сказати, що це тримання в ізоляторі – повільні тортури, повільне вбивство", – заявив адвокат Казіма Аметова Еміль Курбедінов.

Він підкреслив, що Аметов перебуває в критичному стані.

"Із кожним судовим засіданням йому все гірше і гірше. Він каже, що постійно задихається, у нього червоні очі, він ледве дихав, коли я його сьогодні побачив, його камера вся у цвілі. Він розповів мені, що йому роблять якісь уколи, але вони зовсім не допомагають", – додав Курбедінов.

Про погіршення стану свого підзахисного Бекіра Дегерменджі заявив адвокат Едем Семедляєв.

"У цій справі вже є один померлий – Веджіє Кашка. Усі інші стоять на краю, у тому числі і Дегерменджі. У нього алергія на холод, це сильно погіршує його стан здоров'я, на сьогоднішньому засіданні він навіть не міг говорити і відповідати на запитання судді. Із нашого боку ми робитимемо все, що від нас залежить, – подаватимемо скарги, заяви, клопотання у відповідні органи", – заявив Семедляєв.

Адвокат Асана Чапуха Айдер Азаматов закликав російську владу Криму адекватно відреагувати на ситуацію.

"На прикладі мого підзахисного ми можемо побачити, що чим довше вони перебувають у СІЗО, тим ближче точка неповернення, після якої допомогти їм буде вже неможливо. Асан Чапух раніше взагалі не приймав ліки, тепер приймає у великому обсязі. З одного боку, вони його лікують, з іншого – калічать. Закликаю владу Криму реагувати на цю ситуацію, вживати адекватні заходи", – зазначив Азаматов.

23 листопада 2017 року російські силовики затримали в Сімферополі активістів Бекіра Дегерменджі, Казіма Аметова, Асана Чапуха і Руслана Трубача. Їх обвинуватили у вимаганні.

Головний редактор "Української правди" Севгіль Мусаєва розповідала, що громадянин Туреччини позичив $7 тис. у родичів ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки і відмовився їх повертати.

"Історія неприємна: турок втерся в довіру до сім'ї Веджіє, позичив гроші і відмовлявся повертати. Активісти вирішили втрутитися в ситуацію з поваги до ветерана національного руху", – зазначила Мусаєва.

Під час затримання активістів Кашці стало погано, 82-річна жінка померла.

Усі затримані, крім Чапуха, перебувають під вартою. Його 10 жовтня 2018 року відпустили під домашній арешт у зв'язку з критичним станом здоров'я. 8 січня 2019 року його госпіталізували.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася.

Під різними приводами, включно з боротьбою з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар, заявляли правозахисники з Human Rights Watch. У квітні 2016 року міністерство юстиції РФ занесло Меджліс кримськотатарського народу до переліку заборонених організацій. 
Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/crimea/-povilne-vbivstvo-advokati-zajavili-pro-pogirshennja-stanu-zdorov-ja-figurantiv-spravi-vedzhije-kashki-647208.html

Ще на цю тему