В Європі вважають неправомірним звільнення антикорупційного прокурора в Румунії

09:01 04.06.2018

Рішення Конституційного суду Румунії, який зобов'язав президента Клауса Йоханніса підписати указ про звільнення головного прокурора Управління по боротьбі з корупцією Лаури Кодруц Ковесі, не відповідає нормам незалежного правосуддя.

Про це 2 липня заявив керівник антикорупційного управління Організації економічного співробітництва та розвитку зі штаб-квартирою в Парижі Драго Кос, повідомляє Укрінформ.

«Недавнє рішення Конституційного суду Румунії суперечить принципам правової держави. Румунські судді заявили, що не повернуться до старої системи, коли все контролювалося політичним класом, і міжнародне співтовариство їх у цьому підтримує», — заявив Кос.

На його думку, «нинішній уряд Румунії не бажає боротися з корупцією у вищих ешелонах влади, а це може негативно позначитись на міжнародному авторитеті країни».

Раніше Конституційний суд Румунії виніс вердикт, згідно з яким президент Клаус Йоханніс зобов'язаний підписати указ про звільнення Лаури Кодруц Ковесі (головний прокурор Управління по боротьбі з корупцією).

Проти рішення КС висловився майже весь прокурорський корпус Румунії — близько 600 прокурорів підписалися під заявою на підтримку незалежного правосуддя.

Ще на цю тему