На главу МЗС Греції подали до суду, звинувативши у держзраді

09:59 01.06.2018

Грецька Федерація македонських культурних асоціацій подала до суду на главу МЗС Грецїі Нікоса Коціаса і звинуватила його в держзраді через його переговори з Республікою Македонія щодо зміни її назви.

«Ми, корінні, істинні македонці змушені вдатися до суду в пошуках захисту від історично неосвіченої і потенційно небезпечної здачі сусідній державі слов'яно-албанців», — йдеться у скарзі, передає Укрінформ.

У позові зазначається, що міністр закордонних справ Греції Ніколаос Коціас, призначений для переговорів з сусідньою країною, проявив неповагу до боротьби предків, які наполегливо працювали, щоб зберегти «грецькість» Македонії, і поставив під загрозу мир у всьому Балканському регіоні«.

Цей крок зроблений у відповідь на повідомлення про те, що найбільш імовірною назвою Македонії, яка дозволить вирішити суперечку з Грецією і розблокувати вступ країни до НАТО, є Республіка Північна Македонія. Організація виступає проти будь-якої згадки назви «Македонія» після перейменування держави.

Як відомо, суперечка стосовно назви «Македонія» триває понад 25 років. Греція вимагає зміни назви для уникнення плутанини з північним регіоном Греції — Македонією. Греція також застерігає Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, яка знаходиться в Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії до ЄС і НАТО.

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв в середу, 30 трвня, заявив, що в зв'язку з фінальним вирішенням суперечки з Грецією про назву країни це питання буде винесене на референдум.

Ще на цю тему