ПАРЄ затвердила резолюцію про скасування політичних санкцій проти Росії

12:03 12.10.2017

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, яка може створити умови для зняття політичних санкцій з делегації Російської Федерації.

Як повідомляється на сайті Асамблеї, за відповідне рішення проголосувало 90 членів ПАРЄ, проти — 7, і утрималося — 16, пише УНІАН.

Зокрема, зазначається, що ПАРЄ 11 жовтня закликала провести четвертий саміт Ради Європи та «зберегти і в подальшому зміцнити загальноєвропейський проект у Європі, який серйозно змінився з часу проведення останнього саміту 12 років тому».

При цьому члени Асамблеї закликали країн-членів «гармонізувати правила участі в статутних органах організації».

Накладення санкцій на делегацію РФ призупинило її повноваження в Асамблеї, що у підсумку не дозволяє їй брати активну участь в роботі ПАРЄ. Водночас, Росія продовжує брати участь у Раді міністрів Ради Європи, яка повинна була нести головну відповідальність за підготовку до проведення саміту РЄ.

Члени Асамблеї вирішили, що ПАРЄ повинна також брати активну участь у підготовці до зазначеного саміту, і тому було запропоновано, щоб обидві ці статутні організації були сумісними в плані країн-учасниць. У проекті відповідної резолюції, підготовленої італійцем Мікеле Ніколетті, сказано: «Асамблея відзначає, що ефективна підготовка до саміту вимагає розвитку взаємодії між усіма секторами організації, скоординованої її генеральним секретарем, і більш важливо між її двома статутними органами. Хоча, головна відповідальність лежить на Комітеті міністрів, Асамблея, яка посилена останніми реформами, повинна відігравати важливу роль у підготовці до саміту, особливо, коли вона відстоює цю ідею впродовж кількох років».

«Зараз спостерігається невідповідність у складі учасників двох статутних органів: слідом за незаконною анексією Криму Російською Федерацією та з цієї причини застосування Асамблеєю санкцій щодо російської парламентської делегації, впродовж трьох років... Російська Федерація брала участь у діяльності та була представлена лише в одному з двох статутних органів організації, а саме у Раді міністрів, але не у Асамблеї. Асамблея жалкує, що у відповідь на цю ситуацію, Російська Федерація 30 червня 2017 року оголосила своє рішення, що вона призупиняє виплату свого внеску в бюджет Ради Європи на поточний рік до повного беззастережного відновлення повноважень делегації її Федеральної асамблеї у Парламентській асамблеї ради Європи», — йдеться у резолюції.

«Асамблея вважає, що загальна ситуація у організації сьогодні є контрпродуктивною, особливо це негативно впливає на її загальну продуктивність як на захисника прав людини та демократії на континенті, і тому це не відповідає інтересам громадян 47 країн-членів», — наголошується у документі.

Схвалена Парламентською асамблеєю Ради Європи резолюція, яка може створити умови для зняття політичних санкцій з делегації Російської Федерації, ще не гарантує її повернення в ПАРЄ, написав на сторінці в Facebook постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

За його словами, схвалення доповіді Ніколетті, це «удар, а не нокдаун».

«Бажання повернути росіян в ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія — січень 2018 р. Все, що відбуватиметься до цього, це гра, а не результат гри. Вірогідність повернення наразі дорівнює вірогідності неповернення. Все залежить від купи чинників», — йдеться в повідомленні.

Кулеба наголосив, що Україна не йде на компроміси в питанні повернення росіян до ПАРЄ.

«Хоча нас схиляють. Вперше про це кажу: два тижні я отримую запитання від посланців — яка ваша ціна за повернення Росії в ПАРЄ? Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Ця правка ухвалена всупереч опонентам», — розповів він.

Ще на цю тему