Майдан закордонних справ: Тіллерсон в Києві говоритиме про зброю, енергетику і реформи

12:27 07.07.2017

У неділю, 9 липня, держсекретар США Рекс Тіллерсон вперше відвідає Київ. Про це йдеться в повідомленні на сайті Держдепу США: «Тіллерсон зустрінеться з президентом Порошенко, молодими урядовими і неурядовими реформаторами. Він підтвердить відданість США суверенітету та територіальній цілісності України, заохочуючи українську владу продовжувати реформ, які мають зміцнити українську економічну, політичну та військову стійкість».

Як пише Майдан закордонних справ, на сайті президента України повідомляють, що Петро Порошенко обговорить з Тіллерсоном «зміцнення стратегічного партнерства між Україною і США, продовження та координацію зусиль з протидії російській агресії проти України, а також реалізацію домовленостей, досягнутих під час візиту президента України до США 20-21 червня».

Тіллерсон супроводжує президента США Трампа у поїздці до Європи. Глава Америки 5-9 липня бере участь у саміті «Великої-20» у німецькому Гамбурзі. На цьому саміті Трамп мав би зустрітися з президентом Росії Путіним.

Також цього місяця очікується візит генсеків ООН Антоніо Гуттереша і НАТО Йенса Столтенберга. Крім того, Порошенко анонсував візит в Україну в серпні міністра енергетики США Ріка Перрі, а в найближчі місяці міністра оборони США Джеймса Меттіса.

Олександр Хара, експерт фонду «Майдан закордонних справ» з питань зовнішньої та безпекової політики, прокоментував майбутні відвідини для «Інформаційного польсько-українського порталу»:

«Цей візит — висловлення Америкою підтримки Україні у гібридній війні проти Росії, обговорення Мінських угод і втілення великого пакету домовленостей між Вашингтоном і Києвом. Про все це говорив Порошенко за результатом візиту до Вашингтону. Нам мало відомо про тодішні зустрічі Порошенко з Тіллерсоном та Метісом, хоча вони тривала довго, порівняно з зустріччю з Трампом.

На жаль, візит Порошенко у США був погано підготовлений. Тому зараз доводиться дотягувати багато деталей. Зазвичай, президент приїздить, підписує угоди і показує результати візиту. Цього разу було не так — Порошенко поїхав і розповів, що домовився опрацювати співробітництво між США та Україною в оборонній сфері, енергетиці та економіці.

Мабуть, йдеться про перспективу надання Україні озброєння та техніки. Попри те, що президент України не відповідає за енергетику, але Порошенко заявив Вашингтону, що Україна готова купувати вугілля в США, про продовження втілення проекту Westinghouse щодо заміни російського ядерного палива для АЕС на американське. Зараз ядерне паливо Україна на 98% купує в Росії. Також, вочевидь, будуть обговорювати інші енергетичні проекти, на яких американці добре знаються.

Безумовно, Тіллерсон говоритиме теж про активніше втілення в Україні реформ, боротьбу з корупцією, економічну ситуацію. Наприклад, після Вашингтону Порошенко заявив, що поїхав у США і зняв перепони для купівлі там вугілля. Питання, а навіщо було Україні ці перепони створювати? Сформуйте належні умови і західні інвестори прийдуть — це, мабуть, теж скаже прагматичний Тіллерсон, який раніше був главою ради директорів нафтового гіганта Exxon.

У нас був високий рівень діалогу між США та Україною за часів Клінтона і Кучми. Тобі була спільна Українсько-американська міждержавна комісія Кучма — Гор. Тобто президент України — віце-президент США. Після приходу до влади президент в США Джорджа Буша-молодшого цю громіздку комісію скоротили. Зустрічі відбувалися в робочій групі держсекретар США — президент України. За Обами Україною займався віце-президент Джо Байден. У адміністрації Трампа, це робить держсекретар Тіллерсон. Він відповідальний за Україну, тож час від часу зустрічатиметься з Порошенко. Головне, чим будуть наповнені ці зустрічі. Чи це будуть тільки гасла, чи реальна робота та інтеграція України на Захід, в безпекові та економічні структури. Усе залежить від України та політичної волі нашого керівництва, їх вміння підкріплювати слова конкретними діями».

Ще на цю тему