Москва буде затягувати зі скасуванням санкцій проти Туреччини, очікуючи від Анкари доказів любові до Росії

11:32 10.05.2017

Росія не буде поспішати зі скасуванням санкцій проти Туреччини. Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив український дипломат, колишній генеральний консул України в Стамбулі, голова благодійного фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко, коментуючи зустріч президента РФ Володимира Путіна і турецького лідера Реджепа Ердогана, що відбулася напередодні в Сочі.

"Путін і Ердоган менше ніж місяць тому зустрічалися в Петербурзі і домовилися абсолютно про те саме – про скасування санкцій. Тобто нічого нового вони не сказали. Та й не було ніяких турецьких санкцій. Були й залишаються лише обмеження з боку РФ. І судячи з усього, Москва не поспішає їх знімати, граючи в хитру дипломатію. Росія намагається домогтися від Туреччини хоча б візуальних реверансів у свій бік. Наприклад, це можуть бути запевнення Ердогана в дружбі з РФ тощо", – зазначив Яременко.

За його словами, для турецької сторони важливо відновити роботу своїх будівельних компаній у Росії.

"Найбільш чутливою для Туреччини є заборона Росії на працевлаштування турецьких будівельників. Для Анкари важливо домогтися створення нормальних умов для роботи своїх компаній на території РФ. Я думаю, Москва буде затягувати зі скасуванням санкцій проти Туреччини, очікуючи від Анкари доказів любові до Росії – якихось дій чи обіцянок. Тобто Путін просто грає з Ердоганом", – підкреслив дипломат.

На його думку, зближення Москви й Анкари практично не позначиться на ситуації в Україні.

"Чи позначиться зближення Туреччини і РФ на Україні? Вони й раніше співпрацювали. Урозріз із нашими інтересами йде тільки їхнє спільне будівництво газопроводу. Але на це ми вплинути не можемо. Туреччина фактично проводить політику перетворення в європейський енергетичний хаб. Це їхні національні інтереси. Те, що ми можемо втратити можливість здійснювати транзит російського газу в інші європейські країни, це найнеприємніший для нас момент. А все інше не так суттєво", – резюмував Яременко.

Ще на цю тему