Затримано українця, який підозрюється у державній зраді та сприянні окупантам під час обшуків у справах «Хізб ут-Тахрір»

16:01 09.11.2020

У суботу, 7 листопада 2020 року, на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим затримано громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян у так званих справах «Хізб ут-Тахрір».

Наразі, прокуратурою Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, спільно з СВ ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим (з дислокацією в м. Херсон) вказаному громадянину України повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Встановлено, що підозрюваний, з 2012 року обіймав посаду начальника управління транспорту та авіації АТ «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз». Після окупації Російською Федерацією півострова Крим у 2014 році, залишився працювати на вказаному товаристві, яке було незаконно захоплене окупаційною владою півострова та перереєстроване за законодавством РФ під назвою «Державне унітарне підприємство «Чорноморнафтогаз».

Використовуючи своє службове становище, щонайменше з 26.03.2019 надавав допомогу окупаційним правоохоронцям, а саме «Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим» у організації проведення ряду незаконних обшуків у домоволодіннях представників кримськотатарського народу, які переслідувались за нібито участь в організації «Хізб ут-Тахрір». Підозрюваний систематично забезпечував окупаційних правоохоронців транспортними засобами при проведенні обшуків, а також для конвоювання незаконно затриманих осіб до СІЗО та «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим».

Як приклад, 27.03.2019 підозрюваний надавав транспортні засоби співробітниками окупаційного «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим» для проведення на території м. Сімферополя 25 незаконних обшуків у домоволодіннях кримських татар, за результатами яких затримано 23 особи.

Таким чином, вказаний громадянин України підозрюється у вчиненні державної зради, шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, тобто за ч. 1 ст. 111 КК України.

На даний час підозрюваний затриманий у порядку ст. 208 КПК України, найближчим часом Херсонським міським судом буде розглянуто клопотання про обрання йому запобіжного заходу.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ще на цю тему