UA EN

Заступник голови Центробанку РФ досі не під санкціями, хоча займається фінансуванням військових

10:40 25.05.2023

Заступник голови Центробанку Росії Сєргей Бєлов досі уникає санкцій західних держав – на нинішній посаді займається фінансуванням військових частин окупантів.

Про це пише Bloomberg, повідомляє Економічна правда

На посаді заступника голови Центробанку РФ Бєлов відповідає за так звані "польові установи", які фактично направляють фінансування з державного бюджету на бойові частини. Хоча на більшість топпосадовців РФ, зокрема – голову Центробанку Ельвіру Набіулліну були накладені міжнародні санкції, Бєлов їх досі уникає.

Бєлов отримав свою посаду у травні минулого року. Він – випускник економічної академії Міністерства оборони, і раніше керував відділом центрального банку РФ в окупованому українському Севастополі.

"Польові установи" ЦБ РФ здійснюють банківські операції в обхід комерційних кредиторів, аби уникнути розголошення державної таємниці. За російськими законами вони є родом військ, на який поширюються військові статути.

У Банку Росії функціонує майже 90 таких установ, призначених для роботи поблизу прифронтових підрозділів. Вони задовольняють банківські потреби від відкриття поточного рахунку чи обробки зняття готівки до грошових переказів і випуску власних платіжних карток.

Нижня палата російського парламенту також ухвалила в березні проект закону про передачу відповідальності за виплату заробітної плати та грошового забезпечення всім особовим складом збройних сил польовим установам і кредиторам, обраним урядом, для забезпечення безпеки даних про військових.

Коли Росія частково окупувала чотири українські області, "польовим установам" також доручили управляти бюджетними ресурсами для жителів окупованих агресором територій. У лютому Бєлов також був присутній на нараді в окупованому Маріуполі щодо "надання фінансових послуг".

Більшу частину своєї кар'єри Бєлов він провів у ЦБ РФ, починаючи зі "старшого касира" в "польових установах" та був нагороджений російським орденом "За військові заслуги".

Сєргєй Дубінін, голова Центрального банку Росії з 1995 по 1998 рік, описав такі "польові установи" як "посередника між виділеними бюджетними коштами і реальними військовими підрозділами". 

Хоча Бєлов досі не знаходиться під західними санкціями, Україна їх наклала 19 жовтня торік. 

Як повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Бєлов "здійснює комерційну діяльність в секторах економіки, що забезпечує істотне джерело доходу для уряду Росії, котрий ініцїював військові дії і геноцид цивільного населення в Україні".
 

Ще на цю тему