UA EN

У Болгарії провалилися коаліційні переговори, можуть пройти шості за два роки вибори

20:00 04.05.2023

Болгарські партії ГЕРБ, "Продовжуємо зміни" і "Демократична партія" не змогли домовитись про формування урядової коаліції, через що в країні можуть відбутись шості за два роки парламентські вибори.

Про це повідомляє Balkan Insight, пише "Європейська правда".

Про провал переговорів заявив лідер партії ГЕРБ і колишній прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

"Ми всі рухаємося в прірву наступних виборів", – заявив Борисов, назвавши позицію партій "Продовжуємо зміни" і демократів щодо відмови від співпраці з ГЕРБ "зарозумілою, безвідповідальною і неможливою".

У вівторок "Продовжуємо зміни" і "Демократична партія" оголосили про проєкт нового уряду, який би очолив колишній міністр освіти Ніколай Денков. Борисов сказав, що ГЕРБ може підтримати кабінет, сформований його суперниками, тільки якщо в ньому будуть міністри від його партії.

У четвер глава партії "Продовжуємо зміни" Кирил Петков, який хоче отримати голоси від ГЕРБ у парламенті, якщо мандат на формування уряду перейде до його політсили, але не хоче їхньої присутності в кабінеті, заявив: "Ми продемонстрували стратегію прозорості, поділившись своїми планами щодо законодавчих та адміністративних реформ...тепер настав час для них взяти на себе відповідальність – рішення, яке або просуне країну вперед, або ми повернемося до темних років корупції та євразійського правління".

Петков отримає мандат на формування уряду тільки у випадку, якщо його не реалізує Борисов, але минуло більше місяця після попередніх виборів, і президент Румен Радев ще не оголосив, коли він офіційно вручить мандат.

Нові вибори також означатимуть, що президент Болгарії, який відзначався прокремлівськими заявами і чий вплив посилився після початку політичного безладдя у Болгарії, призначатиме новий Кабінет міністрів.

Теми:

Ще на цю тему