UA EN

Танкерний перевізник російської нафти втратив страховку через порушення цінового обмеження

10:40 25.04.2023

Танкерна компанія Gatik Ship Management, яка бере активну участь у транспортуванні російської нафти, втратила галузеве стандартне страхування свого флоту через порушення цінового обмеження на російську нафту, встановленого G7. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише видання Порти України.

За інформацією поінформованого джерела агентства, перевізник втратив страхове покриття та гарантію відшкодування, яку надавав Американський клуб. За його словами, покриття було припинено, коли Американському клубу стало відомо, що компанія має намір перевозити нафту, придбану вище обмеження ціни. Американський клуб підтвердив припинення покриття, відмовившись коментувати причини.

Gatik, яка має адресу в Мумбаї, є однією з небагатьох танкерних компаній, які виникли нізвідки, коли минулого року Захід почав посилювати санкції проти Москви.

За інформацією бази даних Equasis і аналітичної компанії Vortexa, кожен із 48 танкерів, якими управляє перевізник, завантажував російську нафту або нафтопродукти принаймні один раз цього року. Американський клуб вказано як страховика 34 з них, ще дев’ять мають покриття невідомих організацій. Флот Gatik може перевозити близько 31 млн барелів нафти та нафтопродуктів.

За даними Clarkson Research Services, Gatik входить до десятки найбільших власників танкерів Aframax (місткість — близько 700 тис. барелів). За даними VesselsValue, Gatik справді почала нарощувати свій флот з минулого літа.

Хоча спочатку здавалося, що обмеження надають пріоритет продовженню постачань російської нафти, припинення прикриття Gatik свідчить про ефективність цих заходів. У понеділок уряд США попередив, що деякі нафтові танкери, які перевозять російську нафту в Азії, використовують обманну тактику, щоб уникнути встановленого Вашингтоном обмеження ціни”, — зазначає агентство.

Американський клуб є однією з 12 організацій міжнародної групи P&I клубів, які спільно забезпечують галузеве стандартне покриття, що слугує паспортом вільної торгівлі. Покриття захищає від ризиків, у тому числі — зіткнень та розливів.

G7 запровадила обмеження ціни на російську нафту 5 грудня 2022 року. Відтоді компаніям країн G7 дозволено транспортувати російську нафту лише за умови, якщо вартість вантажу становить $60 за барель або менше. Індія не погодилася на обмеження ціни, а також не має інших санкцій щодо російської нафти.
 

Ще на цю тему