UA EN

Українські вагони-зерновози можуть дістатися до чотирьох морських портів у Євросоюзі

13:20 22.12.2022

Консалтингова компанія DB Engineering&Consulting визначила кілька маршрутів у Європі, які сумісні з українськими вагонами-хоперами. 

Як пише видання Порти України з посиланням на Rail.insider, за циими маршрутами можна дістатися загалом до чотирьох морських портів.

DB Engineering&Consulting провела це дослідження на замовлення «Укрзалізниці». Зазначається, що українські вагони-хоппери вищі та ширші за європейські. Однак перевантаження на кордоні займає багато часу. Тому питання полягало в тому, до яких портів можна дістатися без перевантаження.

Із 12 вибраних портів чотири порти були визначені такими, до яких можна дістатися українськими хоперами: німецькі Гамбург і Росток, польський Гданськ та румунська Констанца. Загалом прийнято десять маршрутів. У дослідженні розглядався вантажний вагон типу 19-752.

Були також визначені як нездійсненні для таких перевезень чотири країни: Італія, Хорватія, Словенія та Чехія. Це означає, що такі порти як Рієка, Трієст або Генуя не є варіантом для українських хоперів як кінцевий пункт призначення.

На наступних кроках необхідно розглянути та вирішити інші питання технічної сумісності з європейськими стандартами, такі як правила безпеки, зниження шуму та сертифікація систем зміни візків (сертифікат ECM)”, — прокоментувала німецька консалтингова фірма.

Проте, незважаючи на те, що вагони-хопери можуть вмістити значно більші обсяги сільськогосподарських вантажів, ніж контейнери, у останніх також є прихильники.

Вагони-хопери є одним із основних обмежень місткості та швидкості експорту зерна залізницею. При використанні хоперів перевантаження поїзда займає 24 години. Але платформи з контейнерами скорочують перевантаження до двох-чотирьох годин на поїзд”, — зазначив представник компанії Laude Intermodal Марчін Вітчак.

Інфографіка: railinsider.com.ua

У жовтні українські аграрні асоціації звернулися з проханням до президента та уряду Польщі розглянути можливість будівництва залізничної лінії з шириною колії 1520 мм, яка б з’єднала Україну з портами Гданськ та Клайпеда.
 

Ще на цю тему