UA EN

У Калінінградській області заявили, що Литва обмежила її залізничне сполучення з РФ

14:30 18.06.2022

Від сьогодні, 18 червня, Литва частково заблокує доступ Росії до Калінінградської області, зокрема шляхом заборони залізничного транзиту певної продукції через впроваджені європейські санкції. 

Про рішення литовського уряду повідомив губернатор Антон Аліханов, пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

Колишній Кенігсберг територіально віддалена область РФ, яка немає прямого сполучення з іншою частиною держави, тому переважна більшість постачання в регіон здійснюється через Латвію та Литву. Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між, нині не дружніми, країнами - членами НАТО. Тож західні аналітики дещо побоюються, що рішення литовців може погіршити напругу між альянсом та країною-агресором. 

Антон Аліханов губернатор області, заявив, що заборона імпорту та експорту торкнеться від 40% до 50% продукції, зокрема будівельні матеріали, цемент та металопродукція.

«Ми вважаємо це серйозним порушенням… права на вільний в'їзд і виїзд з Калінінградської області», — заявив російський чиновник, також він додав, що буде наполягати на скасуванні цього рішення.

В іншому випадку постане питання збільшення кількості морських суден, для перевезення вантажів між російськими регіонами.

Проте жодних коментарів з цього приводу від Литовської державної залізниці, ні МЗС Литви поки що немає.

Через російське військове вторгнення в Україну, ще у лютому Литовська республіка закрила свій повітряний простір для польотів із Росії до Калінінграда.
 

Ще на цю тему