UA EN

росія розгорне ядерні ракети «Сармат» до осені в рамках «історичної» модернізації

09:30 24.04.2022

росія заявила в суботу, що планує до осені розгорнути свої нещодавно випробувані міжконтинентальні балістичні ракети «Сармат», що здатні нести ядерні боєголовки. Про це пише Reuters.

Мета, заявлена ​​головою космічного агентства «Роскосмос» Дмитром Рогозіним, є амбітною, оскільки росія повідомила про свій перший випробувальний запуск лише в середу, а західні військові експерти кажуть, що потрібно буде більше, перш ніж ракету можна буде розгорнути.

«Сармат» здатна нести 10 або більше ядерних боєголовок, а також вражати цілі за тисячі миль у Сполучених Штатах чи Європі.

Рогозін сказав в інтерв'ю російському телебаченню, що ракети будуть розгорнуті підрозділом у Красноярському краї Сибіру, ​​приблизно за 3000 км на схід від Москви.

Він додав, що вони будуть розміщені на тих же майданчиках і в тих же шахтах, що й ракети "Воєвода" радянської епохи, які вони замінюють, що заощадить "колосальні ресурси та час".

"Запуск "суперзброї" став "історичною" подією, яка гарантувала безпеку дітей та онуків Росії на найближчі 30-40 років", - вважає Рогозін.

Випробування цього тижня, після кількох років затримок через фінансові та технічні проблеми, знаменують собою демонстрацію сили росії в той час, коли війна в Україні призвела до того, що напруженість у відносинах зі Сполученими Штатами та їх союзниками злетіла до найвищого рівня після кубинської ракетної кризи 1962 року, пише Reuters.

Занепокоєння Заходу щодо ризику ядерної війни посилилося після того, як президент путін почав вторгнення в Україну 24 лютого з промови, в якій він багатозначно згадав ядерні сили Москви і попередив, що будь-яка спроба стати на шляху росії "приведе до таких наслідків, з якими світ ніколи не стикався у своїй історії".

"Перспектива ядерного конфлікту, колись немислима, тепер знову стала можливою", - заявив минулого місяця Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Ще на цю тему