UA EN

Прем’єрка Литви: Україна як ніхто інший заслужила на членство в ЄС

07:35 15.03.2022

Жодна з країн не заплатила таку високу ціну за приналежність до європейської спільноти. Відтак Україна заслужила стати кандидатом у члени ЄС.

На цьому під час спільної пресконференції з прем’єр-міністрами України і Польщі Денисом Шмигалем і Матеушем Моравецьким після завершення саміту Люблінського трикутника заявила в понедідок прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, передає кореспондент Укрінформу.

“Жодна країна не заплатила таку величезну ціну за своє природнє бажання бути частиною європейської сім’ї. Тому ми вважаємо, що Україна дійсно заслужила на статус кандидата, і це пов’язано з нашим моральним обов’язком по відношенню до людей в Україні”,-підкреслила Шимоніте.

Вона наголосила на безумовній підтримці України, додаючи, що світ зараз сприймає українців як героїв.

“Немає сумнівів, що ви переможете, оскільки правда на вашому боці. А ми робитимемо все можливе, щоб це сталося якомога швидше”, - запевнила литовська прем’єрка.

За її словами, немає жодних ілюзій, що війна росії проти України, є “боротьбою за всіх”.

“У світлі агресії путіна демократичні країни повинні об’єднатися в рамках НАТО, ЄС, Люблінського трикутника”, - наголосила прем’єрка Литви.

Вона підкреслила, що потрібно розширювати санкції, аби війна в Україні “коштувала якомога більше, була якомога дорожчою” для росії.

Шимоніте звернула увагу, що російська агресія в Україні і використання для цього території білорусі змінили оцінку ризиків безпеки. Відтак потрібно перейти до концепції оборони.

“Це особливо стосується інтегрованої системи протиповітряної оборони”, - констатувала Шимоніте.

Саміт Люблінського трикутника на рівні прем'єр-міністрів відбувся у змішаному форматі: глави урядів Польщі і Литви зустрілися у Варшаві, а Прем'єр-міністр України долучився до них з Києва в онлайн-режимі.

Люблінський трикутник - формат співпраці між Києвом, Варшавою та Вільнюсом, який був створений у липні 2020 року главами МЗС України, Польщі та Литви.

Із 24 лютого Україна героїчно захищається від збройної агресії Росії з північного, східного та південного напрямків.

Ще на цю тему