UA EN

Росія передала США реакцію на відповідь про «гарантії безпеки»

09:00 18.02.2022

Запрошеному в МЗС Росії послу США Джону Саллівану передали «Реакцію Росії на відповідь США щодо гарантій безпеки».

Як повідомляє Укрінформ, текст заяви з 11 сторінок опубліковано в РБК.

Другий розділ з одинадцяти, які є в документі, присвячений Україні. Там заперечується загроза російського вторгнення, а слова про «відповідальність Росії за ескалацію» розцінюються як «спроба чинити тиск та знецінити пропозиції Росії щодо гарантій безпеки».

Далі наводяться тези російської пропаганди, які часто повторюються владою РФ: про те, що, розпочавши агресію проти України, РФ нібито не порушила Будапештський меморандум; що Росія не окупувала Крим та не «розпалювала війну на Донбасі».

МЗС РФ заявляє, що для деескалації ситуації навколо України «принципово важливим» є виконання шести умов: «примус Києва до виконання комплексу заходів (імовірно, йдеться про Мінські домовленості – ред.), припинення постачання Україні зброї, відкликання звідти всіх західних радників та інструкторів, відмова країн НАТО від будь-яких спільних навчань з ЗСУ та виведення всіх раніше поставлених Києву іноземних озброєнь за межі української території».

У розділі «Конфігурація сил» МЗС заявляє, що на території України ЗС Росії нібито немає.

Загалом у «Реакції на відповідь США…» російська сторона повторює колишні вимоги про нерозширення Альянсу, про повернення «інфраструктури НАТО до стану на 1997 рік, коли був підписаний Основоположний акт Росія-НАТО», про те, що принцип відкритих дверей НАТО нібито порушує «Принцип неподільності безпеки».

У розділі «Пакетний характер пропозицій» повторено тезу, що «російські пропозиції… мають розглядатися в комплексі без виділення окремих його складових». Однак у наступних п'яти розділах досить докладно викладається російська позиція з тих питань, які американська сторона вважає в принципі придатними для обговорення. Їхня загальна суть зрозуміла із заголовків розділів: ««Пост-ДСНО» (Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь – ред.) та «урівняння безпеки»«, «Розгортання ядерної зброї поза національною територією», «Ракети середньої та меншої дальності наземного базування», «Важкі бомбардувальники та надводні бойові кораблі», «Військові навчання та маневри».

Як повідомлялося, Росія накопичує військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використовувати для прямого шантажу США і НАТО, яким висуває ультиматум, сформульований у так званих «гарантіях безпеки» з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід і відмову країн Альянсу від власної політики безпеки.

Росія вимагала у США та НАТО дати письмову відповідь на її пропозиції щодо «гарантій безпеки». Її було отримано 26 січня. Глава МЗС РФ Лавров назвав ці відповіді загалом незадовільними, але уточнив, що діалог буде продовжено.

У разі відмови Заходу прийняти російські «пропозиції» кремлівська влада публічно погрожувала вжити заходів «військового та військово-технічного характеру».
 

Ще на цю тему