UA EN

Денісова заявила про порушення екологічних прав громадян в окупованому Криму

12:30 26.11.2021

Омбудсман України Людмила Денісова повідомляє про забруднення екосистеми окупованого Криму та «порушення екологічних прав громадян» на півострові.

«До мене надходять повідомлення щодо порушення екологічних прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя. За роки окупації проблеми довкілля ТОТ збільшуються за масштабами та глобальністю. Забруднення Чорного моря, погіршення водозабезпечення, техногенні катастрофи та інші екологічні проблеми, спричинені недбалістю окупаційної влади, призводять до знищення унікальних екосистем Кримського півострова», – йдеться у повідомленні Денісової у телеграм-каналі, передає Крим.Реалії.

За її інформацією, через збільшення кількості суден зростає кількість випадків розливу нафти у Чорному та Азовському морях.

«Проведення у 2021 році державою-окупантом систематичних військових навчань, вибухи боєприпасів у морі суттєво забруднюють морське середовище та призводять до загибелі морських тварин, як наслідок загинуло 300 дельфінів. Інтенсивне викачування підземних прісних вод на ТОТ призводить до появи солончаків, а зміна русла гірських річок загрожує існуванню прісноводних риб та комах, занесених до Червоної книги України», – стверджує Денісова.

Омбудсман вказує на зростання кількості стихійних звалищ і нечистот, що скидаються у Чорне та Азовське моря.

«Значної шкоди екології півострова завдає: знищення 100 тисяч дерев і 116 тисяч чагарників (з них 363 хвойних та листяних дерева в Козачій бухті м. Севастополя); видобуток будівельного каменю на горі Агармиш; незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення біля м. Балаклава; видобуток прісної води з під Азовського моря та розорення 20 тис. га степових ділянок, що підтверджується Державним космічним агентством України», – додала Денісова.

Реакції російської влади на критику омбудсмана України щодо екології окупованого Криму наразі немає.

Про знищення окупантами природи у Криму часто повідомляють українські екологи, вказуючи на військову активність Росії на півострові. «На Керченському півострові це майже повністю втрачена наразі рослинність внаслідок забруднення продуктами вибуху», – стверджує еколог Української природоохоронної групи (UNCG) Олексій Василюк.
 

Ще на цю тему