UA EN

Берлін відкидає «політику» в призупиненні сертифікації Nord Stream 2

18:20 17.11.2021

У Берліні відкидають припущення про політичні мотиви призупинення процесу сертифікації «Північного потоку-2».

Про це заявили в середу, 17 листопада, в Мінекономіки та енергетики ФРН, повідомляє Укрінформ.

«Цей регуляторний акт не є політичним актом, це суто регуляторні питання», - запевнила речниця міністерства.

У відомстві зазначили, що Федеральне мережеве агентство є єдиним органом, який відповідає за даний процес. У ході перевірки регулятор дійшов висновку, що оператор, який потребує сертифікації «Північного потоку 2», має організувати свою роботу таким чином, щоб вона відповідала німецьким законам. «Ця умова має бути виконана», - підкреслила речниця міністерства на брифінгу.

Компанія Nord Stream 2 AG, що базується в Швейцарії, вирішила не переформатовувати існуючу компанію, а заснувати дочірню компанію згідно з німецьким законодавством лише для німецької частини лінії. Ця дочірня компанія має стати власником і експлуатувати німецьку ділянку газопроводу. Сама дочірня компанія повинна в такому випадку відповідати вимогам Закону про енергетику щодо незалежності оператора транспортної мережі, зазначають німецькі чиновники.

Щойно Федеральне мережеве агентство отримає всі необхідні йому документи (про анбандлінг), процес сертифікації буде продовжено в рамках означених строків – 4 місяці від моменту подачі заявки.

Як повідомлялось, напередодні німецький регулятор повідомив, що призупинив процес сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора транспортної мережі. 

Будівництво «Північного потоку-2» завершили на початку вересня. Газопровід побудовано з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.
 

Ще на цю тему