UA EN

ФСБ в Криму затримала ексмера Сімеїза. Підозрюють у «державній зраді» / Фото

16:00 10.11.2021

Співробітники ФСБ РФ в окупованому Криму затримали колишнього мера селища Сімеїз (АР Крим) Юрія Ломенка, який після окупації Криму Росією став «депутатом» «Ялтинської міської ради». 

Його підозрюють у «зборі відомостей в інтересах української спецслужби». Про це повідомляють кримські ЗМІ, посилаючись на пресслужбу ФСБ, пише Центр журналістських розслідувань.

Невдовзі після затримання окупаційний «Ялтинський міський суд» заарештував Ломенка на два місяці.

ФСБ вважає, що Ломенко в період з 2017 по 2018 рік нібито «за завданням української спецслужби здійснював збір, зберігання, передачу відомостей, що становлять державну таємницю РФ, у тому числі про співробітників ФСБ Росії». 

В травні 2017 року Ломенко заснував та очолив кримську регіональну громадську організацію національно-культурна автономія «Українці Криму», повідомляють кримські медіа зі слів пресслужби ФСБ. Організацію було зареєстровано у Сімеїзі за адресою місцевого продуктового ринку і ліквідовано самим же Ломенком у жовтні 2021 року.

Юрій Ломенко після затримання ФСБ. Скріншот РИА НОВОСТИ

Напередодні затримання повноваження Юрія Ломенка як «депутата» були припинені за власним бажанням. 

Юрій Ломенко до російської окупації Криму був секретарем Сімеїзької селищної ради. Після вбивства мера Симеїзу Олександра Костенка в лютому 2013 року Ломенко переміг на виборах нового селищного голови від Партії регіонів. У 2019 році Юрій Ломенко став «депутатом» «Ялтинської міської ради» від партії «Єдіная Росія».
 

Ще на цю тему