UA EN

Адвокат опублікував ще одну заяву Нарімана Джелялова / Фото

08:00 15.10.2021

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, поміщений в окупованому Криму в республіканську психіатричну лікарню, передав через адвоката чергову заяву, в якій повідомив про мету його незаконного арешту.

Про це повідомив у Фейсбуці адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

«Метою, безперечно, є прагнення зганьбити ім'я одного з лідерів національного руху кримських татар у Криму, і тим самим звинуватити сам цей рух, який завжди сповідував ненасильницькі методи боротьби за права кримських татар, у порушенні власних принципів», - написав Джелялов.

Фотоз сайту Укрінформ

Він підкреслив, що кримінальні справи окупаційної влади проти кримських татар - це спроба «переконати світову спільноту, яка завжди підтримувала прагнення корінного народу Криму жити мирно і розвиватися на рідній землі, в тому, що сотні активістів, членів органів національного самоврядування, кримських татар, готові до насильницьких дій».

Однак ця спроба, написав політв'язень, «заздалегідь приречена на провал».

Як вважає Джелялов, єдиною «провиною» людей, які виступають «проти дій Росії у Криму і на захист територіальної цілісності України, на захист прав людини і проти репресій», є те, що вони мають сміливість відкрито і публічно ділитися своїми переконаннями.

Як повідомлялося, Наріман Джелялов був незаконно затриманий у Криму 4 вересня після обшуку в його будинку. 6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував активіста на два місяці.

Спочатку Нарімана Джелялова звинуватили у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували звинувачення у «вчинення диверсії» (частина 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

1 жовтня так званий Верховний суд Криму на закритому засіданні розглянув апеляційну скаргу на його арешт і ухвалив рішення про тримання його під вартою до 3 листопада.

8 жовтня Джелялова перемістили з сімферопольського СІЗО-1 в Кримську республіканську психіатричну лікарню для проведення стаціонарної психолого-психіатричної експертизи.
 

Ще на цю тему