UA EN

Фігурант кримської справи «Хізб ут-Тахрір» Муратов перебуває в лікарні в стані «середньої тяжкості»

10:01 05.08.2021

Лікарі ростовської міжобласної туберкульозної лікарні (МОТБ) №19, де лікують в'язнів і тих, хто перебуває в СІЗО, оцінюють стан 64-річного фігуранта кримської «справи Хізб ут-Тахрір» Зекір'ї Муратова, який захворів на пневмонію, як «середнього ступеня тяжкості».

Про це «Кримській солідарності» сказала адвокат Еміне Авамілєва, а також дочка Муратова – Ленара, з посиланням на начальника медсанчастини лікарні №19.

За словами Ленари, лікар повідомив, що коронавірус у Муратова не діагностовано. Він лежить у палаті інтенсивної терапії з низькою сатурацією легких: у відділення його доставили з 80%, тепер сатурація оцінюється в 90%. Температура у Муратова впала. Начмед наголосив, що «динаміка на тлі лікування пацієнта позитивна». При цьому, за його словами, Зекір'я в свідомості, ходить по палаті, періодично дихає через концентратор кисню і отримує повне лікування відповідно до плану. За запевненням лікаря, при такому стані навіть із низькою сатурацією легень реанімації і додаткових ліків Муратов поки не потребує.

До цього повідомлялося, що Муратов пеебуває на лікуванні у відомчій лікарні ФСВП із підозрою на пневмонію.

Раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зажадала від російської влади забезпечити доступ для Зекір'ї Муратова до медичних послуг.

8 червня російський Апеляційний суд Власіха (Росія) відмовив у зміні запобіжного заходу Зекір'ї Муратову.

Південний військовий окружний суд у російському Ростові-на-Дону 21 квітня продовжив запобіжний захід фігуранту бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Зекір'ї Муратову на три місяці – до 17 серпня

Нагадаємо, в грудні 2020 року стало відомо, що Зекір'ю Муратова етапували з Криму в Росію. У січні 2021 року адвокат Едем Семедляєв повідомляв, що етапування кримського татарина в СІЗО-1 Ростова-на-Дону в сусідній Росії порушує презумпцію невинуватості.

Російські силовики затримали Зекір'ю Муратова 7 липня 2020 року. ФСБ звинувачує його в участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».

Ще на цю тему