UA EN

«Працювати на окупаційні «адміністрації» в Криму залишилися 20 111 осіб» — Поночовний

10:30 13.07.2021

Після російської окупації Криму деякі держслужбовці зрадили присязі й перейшли працювати на окупанта.

Як розповів керівник прокуратури Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний у коментарі для УНІАН, встановили вже 20 111 таких осіб.

У «прокуратурі» в тимчасово окупованому Росією Криму залишилися працювати 1390 громадян України, а в «судах» — 473. Окрім того, 99 колишніх депутатів Верховної Ради Криму також перебігли на бік окупанта.

«Однак не кожен, хто залишився працювати в Криму після окупації — це державний зрадник. У кожному конкретному випадку повинна бути дана відповідна правова оцінка вчиненим діям особи», — підкреслив Поночовний.

Щоб виявити таких осіб, у прокуратурі використовували ідентифікаційні податкові номери, за якими нараховувалася зарплата. За фінансовими операціями з'ясовували, хто перевівся в правоохоронні органи України, а хто залишився працювати в тимчасово окупованому Криму.

Тож прокуратура АРК за фактами скоєння державної зради направила до суду 157 обвинувальних актів, а 691 людині повідомила про підозру. Наразі за держзраду оголошено судами два вироки.

«Більшість підозрюваних в скоєнні держзради ховаються від слідства і суду на непідконтрольних Україні територіях або в Росії, і саме застосування механізму заочного засудження дозволяє нам притягнути до відповідальності цих осіб», — додав очільник прокуратури АРК.

Раніше за процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру двом учасникам незаконного збройного формування «самооборона Криму» за частиною 2 статті 260 КК України.

Ще на цю тему