UA EN

Кримськотатарська діаспора пропонує зміни до Конституції України

20:02 17.03.2021

Кримськотатарська діаспора в Туреччині запропонувала внести певні зміни до Конституції України. Згідно з опублікованим документом, зміни стосуються забезпечення кримськотатарської автономії в межах України.

Усі запропоновані зміни стосуються винятково розділу щодо Автономної Республіки Крим, пише QHA.

Наприклад, статтю 134, де йдеться про Крим як про невід'ємну частину України, пропонують доповнити словами «Кримськотатарська Автономна Республіка — це автономна республіка, яка заснована на самовизначенні кримських татар і створена на цій основі шляхом охоплення кордонів, визначених Кримським півостровом і парламентом України, діяльність якої регулюється принципами і повноваженнями, зазначеними в Конституції України».

Також представники діаспори пропонують додати статтю 135-1, яка визначає державну мову на українському півострові.

Державні мови в Кримськотатарській Автономній Республіці — українська і кримськотатарська. Освіта рідною мовою інших народів, захист і розвиток рідних мов, свобода людей висловлювати думку на своїй рідній мові забезпечується і захищається рішеннями, які приймає парламент Криму відповідно до законодавства України, — йдеться у пропозиції.

Також представники діаспори наголошують, що не менше однієї третини міністрів у Раді міністрів Криму мають бути кримськотатарського походження.

В документі нагадують, що у 2015 році, під час Всесвітнього конгресу кримських татар в Анкарі, було оголошено послання п'ятого президента Петра Порошенка про те, що «Крим повернеться до складу України як Кримськотатарська Автономна Республіка».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ щодо заходів для розвитку і підтримки кримськотатарської мови, культури і захисту прав жителів окупованого Криму.

В стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, крім іншого, передбачать перехід кримськотатарської на латиницю.

Ще на цю тему