Чорноморська доповідь (4): Короткий опис розвитку ситуації на Чорноморському театрі воєнних дій у 2022-2024 роках

Випробування українського ракетного комплексу "Нептун" в Одеській області

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews продовжує публікацію аналітичної доповіді «Ситуація на Чорному морі в ході агресії РФ проти України у 2022–2024 роках».

Частина четверта: «Короткий опис розвитку ситуації на Чорноморському театрі воєнних дій у 2022-2024 роках».

Скорочення:
ТОТ - тимчасово окупована територія,
БРК - береговий ракетний комплекс,
БпЛА – безпілотний літальний апарат,
Обрабр - окрема берегова ракетно-артилерійська бригада,
ПКР – протикорабельна ракета,
ПдВО РФ – Південний військовий округ РФ,
МДО – морська десантна операція,
ББМ - бойова броньована машина.

 

ЧФ РФ. Фото: РИА Новости

Короткий опис розвитку ситуації на Чорноморському театрі воєнних дій у 2022-2024 роках

Чорноморському флоту Південного військового округу РФ у планах Росії по захопленню України відводилась одна з головних ролей. Судячи з подій, що відбулись, росіяни не звертали уваги, навіть не враховували у своїх планах бойовий потенціал та можливу діяльність ВМС України у першій фазі проведення т. зв. «СВО». ЧФ РФ повинен був стати «тараном», який зламав би український опір з південного напрямку та сприяв наступу російських військ на суходолі в Одеській, Миколаївський та Херсонський областях.

Вже 3 квітня 2022 року росіяни «познайомились» з українським береговим ракетним комплексом РК-360МЦ «Нептун», попадання ракети якого нанесло пошкодження ракетному фрегату пр. 11356Р «Адмірал Ессен» та змусило «відтягнути» рубежі блокади українських комунікацій подалі від узбережжя до 40-60 миль замість 15-20 до цього. Доходило до того, що раніше ворожі кораблі, які здійснювали блокаду українських комунікацій, можна було спостерігати неозброєним оком з берега. Відомий випадок ураження 07.03.2022 російського корабля (судна) з берега установкою БМ-21 «Град» (дальність до 20 км) 35 окремою бригадою морської піхоти ВМСУ.  

Після знищення 14.04.2022 ракетного крейсера «Москва», потоплення (виведення з ладу) інших кораблів та суден, в північній та північно-західній частині Чорного моря, отримання та застосування Україною ПКР типу «Гарпун» та «Нептун», ЧФ РФ суттєво скоротив свою присутність біля українських берегів і спрямував свої зусилля на забезпечення угрупування військ на Маріупольському напрямку. 

Росіяни продовжували ракетні удари за допомогою крилатих ракет типу «Калібр» по важливим об’єктам цивільної та військової інфраструктури України, але позиційні райони для стрільби вони розташовували вже за межами дальності можливого застосування Україною свого ракетного озброєння.

Основним завданням, крім ракетних ударів, для ЧФ РФ до середини 2023 року стали всебічне забезпечення своїх військ (сил) на сухопутному напрямку, ведення розвідки, та контроль т.зв. «Зернового коридору».

У вересні 2022 року Україна вперше випробувала у бойовій операції морський безекіпажний катер (морський дрон), який мав уразити фрегат пр. 11356Р «Адмірал Макаров» у Севастопольській бухті.

Незважаючи на те, що спроба була невдалою, це був потужний еволюційний крок України з метою покласти край домінуванню росіян у Чорному морі.

Використання Україною морських дронів кардинально змінило розклад сил: як з’ясувалось, російськи кораблі із потужним ракетним та артилерійським озброєнням не здатні нічого зробити проти швидкохідних катерів, які в масштабі реального часу видавали картинку своїм операторам та практично не давали шансу росіянам. 

Українські морські дрони. Фото: СБУ

2023 рік став роком тріумфу морських дронів: вони атакували російськи кораблі, судна забезпечення в бухтах і на рейдах, знищували прибережні військові та критичні цивільні об'єкти енергетичної інфраструктури, пошкодили незаконно споруджений Кримський міст, еволюціонувавши до потужного засобу ураження, який завдає удару за сотні кілометрів від станції управління.

Морський тральщик «Іван Голубець», фрегат «Адмірал Макаров», середній розвідувальний корабель «Іван Хурс», середній розвідувальний корабель «Приазов’я», великий десантний корабель «Оленегорський горняк», патрульні кораблі «Сергій Котов», «Василь Биков», «Павло Державін», ракетний корабель «Самум», протимінний корабель «Володимир Козицький», буксир «Профессор Николай Муру» - це лише неповний перелік кораблів, які зазнали ушкоджень та вибули надовго з бойового складу ЧФ РФ внаслідок роботи українських морських дронів.

Станом на березень 2024-го року ВМФ РФ ще не спромігся розробити та впровадити дієву систему протидії морським дронам України.

Ракета Storm Shadow. Фото: Getty Images

З кінця 2022 Україна від країн-партнерів стала отримувати протикорабельні ракети та крилаті ракети класу «повітря-поверхня» Storm Shadow ( SCALP-EG), що стало новим етапом розвитку сприятливої для України ситуації в Чорному морі. Якщо українські морські дрони поклали край пануванню корабельно-катерного складу ЧФ РФ в Чорному морі, то крилаті ракети класу Storm Shadow ( SCALP-EG) стали «доставати» військові об'єкти РФ, надійно «приховані» в пунктах базування: командні пункти, кораблі, підводні човни, штаби, вузли зв'язку, військова ремонтна база, бази забезпечення ПММ, об’єкти ППО – все раптово стало вразливим і почало потерпати від українських атак. 

Тактика застосування морських дронів з часом стає більш досконалою: від поодинокого до комбінованого застосування морських дронів, БпЛА дальньої дії у поєднанні з ударами крилатими ракетами Storm Shadow (SCALP-EG) та ПКР «Нептун». 

Внаслідок активізації діяльності Сил оборони України у Чорноморському регіоні, ЧФ РФ був вимушений перевести всі свої новітні та найбільш цінні бойові кораблі та підводні човни для дислокації в пункти базування Краснодарського краю, а пунктам базування, які знаходяться в тимчасово окупованому Криму, організовувати потужну систему оборони та охорони, що суттєво обмежило ефективність виконання завдань, які стоять перед флотом.

Головним ефектом від неспроможності ЧФ РФ виконувати завдання, які йому були поставлені, стало гальмування темпів наступальної операції на суходолі (Південний та Східний напрямок), надання часу Силами оборони України для зміцнення оборонних комунікацій, для підготовки та накопичення резервів для протидії російському вторгненню. Ну а головне, це стало неймовірним «ляпасом» по іміджу Росії, як претендента на домінування у Чорноморському регіоні. 

* * *

Попередню публікацію «Головні завдання, які ставились ЧФ РФ станом на 24.02.2022 року» читайте ТУТ.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему