Хто возив російську сиру нафту з морських портів Чорного моря за період дії ембарго ЄС і G7 (2)

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»
 

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі результатів власного моніторингу (див. Кривава нафта) публікує аналіз компаній-перевізників російської сирої нафти з морських портів Чорного моря за період дії ембарго ЄС і G7 – 05/12/2022 - 31/12/2023.

Довідково. Нагадаємо, що з 5 грудня 2022 року набула чинності заборона ЄС на імпорт російської нафти, що доставляється морем (крім Болгарії), доступними залишилися лише трубопровідні поставки.

На додачу до цього ембарго ЄС разом зі США та G7 запровадили механізм обмеження цін на російську нафту, що постачається до інших країн (тих, що не вводили санкцій щодо російської нафти). Цей механізм полягає в забороні надавати морські послуги для транспортування російської нафти в треті країни і страхувати такі вантажі, якщо її ціна перевищуватиме певну «стелю» – price cap. ЄС встановив price cap на рівні $60 за барель.

Метою цієї схеми було – скоротити доходи Росії від експорту енергоресурсів та водночас уникнути зростання цін на нафту, якщо припинення поставок призведе до тимчасового дефіциту палива на світовому ринку.

* * *

В перші частині цієї доповіді – Експорт російської сирої нафти з морських портів Чорного моря за період дії ембарго ЄС і G7 – 05/12/2022 - 31/12/2023 (1) – ми повідомили, що всього за термін дії ембарго ЄС з морських портів Росії в Чорному морі в різні країни світу було експортовано 47,5 млн тонн російської сирої нафти.

З цих 47,5 млн тонн російської сирої нафти 19,6 млн тонн (41,09%) перевезли судновласники з країн Європи (див. діаграму 1).

Ці перевезення відбувалися як до країн ЄС (до портів та рейдових перевалок) на порушення ембарго, так і до інших країн світу, де не діє ембарго, але для європейських суден теоретично мала діяти «цінова стеля» та заборона на страхування західними компаніями у випадку її перевищення.

Відповідно, 28,1 млн тонн російської нафти або 58,91%, було перевезено судновласниками з інших країн – тих, що не вводили санкцій проти Росії, а також з самої Росії. В цьому випадку навіть розмови про «цінову стелю» майже втрачали сенс.

В перші три місяці дії ембарго (грудень 2022 – лютий 2023) судновласники з європейських та неєвропейських країн перевозили майже однакову кількість російської сирої нафти, однак з березня 2023 значна перевага в обсягах перевезень перейшла до судновласників з неєвропейських країн (див. діаграму 2).

Така ситуація зберігалася до кінця 2023 року за винятком вересня 2023, коли обсяги знову зрівнялися.

В загальному «рейтингу» за весь період 05.12.2022–31.12.2023 перше місце за обсягами перевезень російської сирої нафти зайняли судновласники Греції – 36,53% всіх перевезень, 17,4 млн тонн (див. діаграму 3).

На 2-му місці – російські компанії; включно з тими, що зареєстровані або перереєстровані в ОАЕ та спеціально створені або підконтрольні російським державним або бізнесовим структурам в Індії, їхня частка в перевезеннях склала 24,77% з обсягом 11,8 млн тонн.

На 3-му місці – судновласники з Туреччини, 13,48% і 6,4 млн тонн російської нафти.

На 4-му місці – компанії, що зареєстровані в країнах «зручного прапору», в цьому випадку це переважно Marshall Islands, Liberia та Seychelles (на діаграмі – FOC countries). 

Щомісячний «рейтинг» основних груп компаній-перевізників російської нафти демонструє кілька наступних процесів і тенденцій (див. діаграму 4).

Після затвердження 21.06.2023 року 11-го пакету антиросійських санкцій ЄС, яким були заборонені операції з рейдової перевалки російської нафти та нафтопродуктів, в тому числі з вимкнутими передавачами АІС, Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) надало статус «спонсорів війни» п’яти грецьким компаніям-морським перевізникам російської нафти та нафтопродуктів – Dynacom Tankers Management (DTM); Delta Tankers LTD; Thenamaris Ships Management Inc.; Minerva Marine; TMC Tankers LTD. 

Після цього в липні 2023 спостерігалося зменшення перевезень танкерами грецьких компаній, однак у серпні та вересні 2023 показники грецьких танкерів знову почали зростати. 

Тому НАЗК відновило статус цих грецьких компаній-перевізників у переліку «Міжнародних спонсорів війни», оскільки вони, за повідомленням НАЗК, не виконали умови, узгоджені під час переговорів щодо виключення їх з переліку. Під час перемовин українська сторона запропонувала компаніям: припинити практики вимкнення пристроїв для відстеження навігації суден; припинити практики перевантаження вантажу з борту на борт; публічно засудити російську агресію.

Надалі в грудні 2023 показники перевезень російської нафти танкерами грецьких компаній фіксувалися на найнижчому рівні з дати введення ембарго та «цінової стелі».

Станом на час цієї публікації на сайті НАЗК статус компаній Dynacom Tankers Management (DTM) і Delta Tankers LTD як міжнародних спонсорів війни «…призупинений на період проведення двосторонніх консультацій із залученням представників Європейської Комісії». Компанії Thenamaris Ships Management Inc.; Minerva Marine; TMC Tankers LTD в списку спонсорів війни відсутні.

В цьому контексті було б логічним очікувати на подальше заміщення танкерів грецьких компаній на танкері компаній з країн «зручного прапору» або російських, в тому числі під реєстрацією судновласників в ОАЕ та Індії.

Наприкінці 2023 року натяк на таку тенденцію з’явився, але у зв’язку зі штормовою погодою в листопаді-грудні 2023 року, що вплинула на завантаження нафти в російських портах Чорного моря, ми побачимо її пізніше.

Частка судновласників з інших країн Європи, крім Греції, виглядає незначною (див. діаграму 5).

У порівнянні з Грецією, яка серед європейських країн перевезла 89,04% обсягів російської сирої нафти з портів Чорного моря (це, як ми вже казали вище, 17,4 млн тонн), близько 5% перевезли танкери судновласників з Кіпру; від 1,6 до 0,5% – танкери судновласників з Великої Британії, Латвії, Норвегії, Монако, Швейцарії, Молдови.

Якщо окремо аналізувати «рейтинг» неєвропейських країн, судновласники яких перевозили у 2023 році російську нафту після оголошення ембарго G7 та ЄС, то серед них безперечним лідером є Росія – з урахуванням компаній-судновласників в ОАЕ та Індії, що знаходяться під російським контролем (див. діаграму 6).

Танкери російських судновласників перевезли 42% нафти, на 2-му місці – Туреччина з майже 23%, на 3-му – країни «зручного прапору» з 21%.
 

Детальну інформацію щодо обсягів перевезень російської сирої нафти з портів Чорного моря за 05.12.2022 – 31.12.2023 по країнах реєстрації компаній-перевізників (власників та операторів танкерів) наведено в таблиці нижче.

Далі буде...

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

 

Ще на цю тему