Використання Росією території окупованого Криму для агресії проти України та створення загрози країнам регіону

25/02/2022; https://liveuamap.com/

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Павло ЛАКІЙЧУК

Підготовку до вторгнення на материкову частину України з Кримського півострова Російська Федерація розпочала відразу після окупації Криму і нападу на Донбас, що відбувся відразу після неї, у 2014 році. 

В північній частині Кримського півострова, ближче до Перекопського валу, було сформоване наступальне угруповання сил, яке складалося переважно з батальйонних тактичних груп 7-ої та 76-ої десантно-штурмових дивізій, які діяли на ротаційній основі. На півночі Криму були облаштовані декілька ліній польових укріплень і тилові райони. 

Важливою ознакою підготовки до ведення наступальних дій стало формування у січні 2015 року в Джанкої 39-го вертолітного полку армійської авіації (на ударних вертольотах Мі-35, Мі-28, Ка-52 та транспортно-бойових Мі-8АМТШ), а згодом передислокація туди ж 97-го парашутно-десантного полку

Формування другого ешелону – створення у 2016-2017 роках 22-ого армійського корпусу Чорноморського флоту (ЧФ).

До складу 22 АК увійшли:

  • створена на базі місця дислокації української 36-ої бригади берегової оборони (Перевальне) 126-та бригада берегової оборони,

  • 8-й артилерійський полк (Сімферополь) – 152-мм гаубиці «Мста-Б», РСЗВ 2Б26 (модернізований «Град»),

  • 127-ма бригада розвідки (Севастополь),

  • а також севастопольська 810-та окрема бригада морської піхоти. 


В липні 2014 року 43-й морський штурмовий авіаполк (ОМШАП) Чорноморського флоту (а фактично з 1999 року – бомбардувальний на Су-24М) був передислокований з аеродрому Гвардійське під Сімферополем на аеродром Саки (Новофедорівка) – колишній аеродром Морської авіації України. 

Замість нього в Гвардійському був сформований 37-й авіаційний полк ВПС Росії двохескадрильного складу – ескадрилья фронтових бомбардувальників Су-24М і ескадрилья штурмовиків Су-25СМ. 

Бомбардувальну і штурмову авіацію мав прикривати 38-й винищувальний авіаполк сформований на авіабазі Бельбек (Севастополь) на Су-30М2 і Су-27СМ, а також винищувачі Су-30СМ передані в авіацію ЧФ до 43 ОМШАП (ае Саки). 

Про підготовку до війни в акваторії Чорного і Азовського морів свідчило і швидке поповнення Чорноморського флоту кораблями прибережної дії, у тому числі носіями КР «Калібр» – патрульними кораблями проектів 21631 «Буян-М» (4 одиниці у 2018-2021 рр), 22160 «Биков» (4 одиниці у 2018-2022 рр), а також патрульно-штурмовими катерами проекту 03160 «Раптор» (7 одиниць у 2015-2017 рр). 

Надходження на Чорноморський флот ударно-штурмових кораблів ближньої зони, а також підводних човнів-носіїв КР «Калібр-ПЛ» 636-го проекту у 2015-2021 роках кількісно значно перевищувало прийняття на озброєння ЧФ кораблів інших класів. 

Про характер майбутніх бойових дій свідчили і широкомасштабні навчання на Чорному морі «Кавказ-2020» і, особливо, осінні навчання Південного військового округу РФ, які проходили в Криму в жовтні 2021 року.

- - -

27/02/2022; https://liveuamap.com/

24 лютого 2022 війська Південного військового округу РФ, у взаємодії з частинами і з’єднаннями 8-ої та 58-ої загальновійськових армій, 4-ої армії ВПС і ППО, несподіваним потужним ударом прорвали оборону Збройних сил України на Кримських перешийках і розвили успіх в напрямку на Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь на схід та на Нову Каховку – Херсон – Миколаїв на захід.

Були зупинені у важких оборонних боях на підступах до Миколаєва та Запоріжжя. Частково природною перешкодою стало русло Дніпра в районі Каховського водосховища.

Чорноморський флот РФ з військово-морських баз і пунктів базування в окупованому Криму і Краснодарському краї РФ брав участь в наступальній операції Південного військового округу.

Основними завданнями ЧФ РФ були сприяння діям сухопутних військ на приморському напрямку, морська блокада – ізоляція районів ведення бойових дій, завдання ракетних ударів по об’єктам інфраструктури на території України. 

З цією метою в північно-західній частині Чорного моря на захід від мису Тарханкут була сформована корабельна ударна група з трьох-п’яти бойових кораблів класу фрегат-корвет (фрегати пр. 11356 та патрульні кораблі пр. 22160 ЧФ РФ, кожен носій 2×4 ПУ ПКР «Калібр-НК»). Тут же несли службу один-два підводні човни пр. 636 4-ої бригади підводних човнів ЧФ (носії 6×1 ПКР «Калібр-ПЛ»). 

В перші місяці вторгнення росіяни покладали великі надії на морську десантну операцію в тил оборони України – біля узбережжя Одещини перебувала група з чотирьох-п’яти великих десантних кораблів проектів 775 і 1171 Чорноморського Балтійського та Північного флотів РФ.

Ситуація радикально змінилася після першого успішного застосування ЗСУ берегового протикорабельного ракетного комплексу «Нептун», а згодом – і отриманого від партнерів ПКРК «Гарпун». Проведена наприкінці червня – початку липня операція ЗСУ зі знищенню сил противника, що захопили острів Зміїний, ураженню його засобів на ньому ППО, системи спостереження ЧФ РФ за надводною і повітряною обстановкою в північно-західній частині Чорного моря змусила ворога евакуюватись зі Зміїного та об’єктів морської інфраструктури «Чорноморнафтогазу». 

01/02/2022; https://liveuamap.com/

Через загрозу вогневого впливу ракетно-артилеріських засобів ЗСУ корабельне угруповання росіян перемістилося на схід до узбережжя Криму. Кількість кораблів ЧФ в північно-західній частині Чорного моря скоротилася в середньому до двох ударних кораблів і одного десантного корабля, а загроза проведення МДО значно зменшилася.

Заходи Збройних сил України з деблокади північно-західної частини Чорного моря, вкупі з політико-дипломатичними зусиллями, дозволили з 22 липня відкрити «зерновий коридор» з портів Одеса, Південний і Чорноморськ. Тим не менше, потенційна загроза ракетних ударів з кораблів ЧФ РФ по суднам, що прямують з українських портів зберігається. Залишається великою і мінна небезпека – російські кораблі і підводні човни залишили в морі велику кількість морських мін.

Через великий розхід крилатих ракет морського старту загроза їх масового застосування кораблями Чорноморського флоту значно зменшилася, втім в цілому небезпека ракетних ударів по інфраструктурі як в глибині території України так і по об’єктам на українському узбережжі Чорного моря зберігається. При чому, не тільки з корабельних носіїв, але і берегових ракетних комплексів «Бал» з позиційного району на мисі Тарханкут в Криму, а також дальніх бомбардувальників Ту-22М3 43-го ЦБП ДА з акваторії Чорного і Азовського морів (та стратегічних бомбардувальників Ту-95МС 929-го з аеродрому Енгельс із акваторії Каспійського моря).

* * *

04/03/2022; https://liveuamap.com/

Частини 22-го армійського корпусу і підрозділи 810-ої бригади морської піхоти ЧФ задіяні в бойових діях Південного ВО на півдні України на північному фасі Херсонського і Криворізькому напрямках.

Частини сухопутних військ і військ берегової оборони ЧФ зазнають значних втрат в боях на Півдні України. Їх відновлення здійснюється переважно за рахунок мобілізованих з південних регіонів Російської Федерації, поповнення бойової техніки – за рахунок знятих зі зберігання одиниць техніки, в тому числі з 943-го центру забезпечення мобілізаційного розгортання в Новоозерному (оз. Донузлав). Резерв техніки 943 ЦЗМР значною мірою вичерпаний, постачання нових озброєнь здійснюється переважно залізницею з території РФ через «Кримський міст», частково – військово-транспортною авіацією через аеродром Бельбек, а також закритий для цивільного авіатранспорту аеропорт Сімферополь.

Основний військовий логістичний вузол на півночі Кримського півострова – Джанкой.

Тут пересікається залізниця до Феодосії – Керчі і далі, через «Кримський міст» на територію Ростовської області РФ, а також Кримська залізниця від Севастополя – Сімферополя (з гілкою з Євпаторія – Саки – Остряково) до Новоалексіївки – Мелітополя на окупованій частині Запоріжжжя на сході та Вадима – Херсона на заході. Тут же пролягають автотраси Каланчак – Армянськ – Керч, Чонгар – Джанкой – Сімферополь. Джанкой – Гвардійське.

Не можна повністю відкидати і загрозу застосування ядерної зброї з території Кримського півострова або кораблями ЧФ, який там дислокується.

Низка джерел вказувала, що в період з 2017 року органами 12-го головного управління Міністерства оборони РФ проводились відновлювальні роботи на об’єкті «Феодосія-13» – закинутому радянському сховищі ядерних боєприпасів в урочищі Кизилташ, неподалік селища Краснокам’янка Феодосійської міської ради. За інформацією, що мається, росіяни розглядають можливість розмістити там резервне Центральне сховище ЯБП Південного ВО. В Севастополі функціонує 6-й відділ штабу ЧФ, який забезпечує зберігання, обслуговування і експлуатацію спецбоєчастин тактичних боєприпасів. Тривале зберігання і технічне обслуговування ядерних боєголовок до боєприпасів флотської номенклатури здійснюється Новоросійською РТБ.

Російська Федерація з лютого 2022 року повністю блокує міжнародне судноплавство Керченською протокою і Азовським морем. Окуповані порти Бердянськ і Маріуполь використовуються для доставки військових вантажів для окупаційних сил з Севастополя і Новоросійська, а також вивезення краденого майна і збіжжя українських підприємств, що залишилися на окупованій території.

* * *

10/03/2022; https://liveuamap.com/

Через широкомасштабні бойові дії між Росією і Україною Туреччина, керуючись положеннями Конвенції Монтре, з 27 лютого 2022 року закрила Чорноморські протоки для військових кораблів прибережних і неприбережних країн Чорного моря.

Внаслідок цих дій турецької сторони частина кораблів ВМФ Росії з Північного і Балтійського флотів, що раніше зайшли для участі у військовій операції проти України (під приводом навчань) виявилися заблокованими в Чорному морі. І навпаки, кораблі Чорноморського флоту Росії, які брали участь в операції російських збройних сил в Сирії – відрізаними від своїх пунктів базування в Чорному морі. 

Незважаючи на те, що, по мірі розвитку російсько-української війни, інтенсивність бойових дій ЗС РФ в Сирії значно знизилася, кораблі і підводні човни Чорноморського флоту, що залишаються в Середземному морі – носії ПКР «Калібр» – складають небезпеку. І не тільки для збройних формувань сирійської опозиції, а й для інших держав Середземномор’я, в першу чергу для держав-членів НАТО, а також для кораблів і об’єктів 6-го флоту США в Середземному морі.

Один з напружених інцидентів між кораблями ВМФ РФ та АМГ АВМ «Гаррі Трумен» ВМС США, а також кораблями ВМС Італії стався в липні 2022 в Адріатичному морі. Внаслідок інциденту командування ВМС Італії змінили поточні завдання флоту з патрулювання районів моря, наближених до берегів Італії на патрулювання всього Середземноморського басейну. Зважаючи на зростаюче напруження і неадекватність дій російського військового і військово-політичного керівництва повторення подібних інцидентів виключати не можна.

* * *

17/03/2022; https://liveuamap.com/

Таким чином, готуючись до широкомасштабного вторгнення в Україну Російська Федерація створила в окупованому Криму потужне наступальне угруповання військ та систему його логістики.

З початком вторгнення війська Південного військового округу при підтримці сил Чорноморського флоту Росії ведуть активні бойові дії на Півдні України з застосуванням усіх доступних видів озброєння крім ядерної зброї, блокують і перешкоджають міжнародному судноплавству в Чорному морі, створюють ракетну і мінну загрозу прибережним державам, унеможливлюють або суттєво ускладнюють морську економічну діяльність в регіоні. 

Кримський півострів перетворений у тиловий хаб і логістичний вузол угруповання окупаційних сил на півдні України.

Азовське море залишається повністю заблокованим для міжнародного судноплавства, українські порти Бердянськ і Маріуполь – окуповані і заблоковані.

Зберігається загроза нанесення ракетних ударів по об’єктах інфраструктури України з акваторії Чорного моря як кораблями ЧФ так і літаками військово-повітряних сил РФ. Загроза ядерного удару також зберігається.

Угруповання кораблів ВМФ РФ, які через обмеження на прохід Чорноморськими протоками не можуть потрапити до Чорного моря продовжує перебувати в східній частині Середземного моря. Через неадекватність дій російських моряків можливі серйозні інциденти з кораблями держав-членів НАТО і 6-го флоту ВМС США.

12/10/2022 ; https://liveuamap.com/

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему