Як діють кримські санкції (4). Зрив термінів виробництва ракетних корветів проекту «Каракурт» на суднобудівному заводі «Море» у Феодосії

Суднобудівельний завод "Море" знаходиться в державній власності України, входить до складу концерну "Укроборонпром", розташований на узбережжі Феодосійського заливу в смт Приморський, що входить до складу міста Феодосія, окупована АР Крим.

Тетяна ГУЧАКОВА,
Андрій КЛИМЕНКО,
Ольга КОРБУТ

Моніторингова група
«Інституту Чорноморських стратегічних
досліджень» та BSNews

BlackSeaNews продовжує публікацію українською та англійською мовами нової книги наших журналістів «ЯК ДІЮТЬ КРИМСЬКІ САНКЦІЇ».

Вашій увазі пропонуються такі статті (глави):

Окупація Криму, санкції та блокада
Стан санкційного режиму на 1 лютого 2020 року

Вплив санкцій на банківську сферу в Криму
Вплив санкцій на морське сполучення з окупованим Кримським півостровом
Зрив термінів виробництва ракетних корветів проекту «Каракурт» на суднобудівному заводі «Море» в Феодосії
Запровадження санкцій США щодо заводів РФ за виробництво військових кораблів в Криму
Деякі особливості економічних процесів в Росії та окупованому Криму в умовах санкцій
Інвестиції РФ в основний капітал в окупованих Криму та Севастополі
На що витрачаються інвестиційні гроші РФ в Криму та Севастополі
Безнадійно дотаційна бюджетна модель Криму та Севастополя
Оновлений «Кримський пакет санкцій»
Політика невизнання спроби анексії Кримського півострову
Що очікує Крим? Висновки та прогнози

Загальний вигляд основних цехів суднобудівельного заводу "Море", м. Феодосія, АР Крим, січень 2017, Фото з архіву BlackSeaNews

21 червня 2018 на прес-конференції в інформаційному агентстві УНІАН (Київ) було презентовано пропозиції щодо нових кримських санкцій. Їх також офіційно надіслали посольствам США та країн ЄС. У пропозиціях йшлося про таке:

«Ленінградський суднобудівельний завод «Пелла» став так званим куратором, а потім – орендарем суднобудівного заводу «Море», що перебуває у державній власності України (м. Феодосія, Автономна Республіка Крим), а після окупації Криму був захоплений, експропрійований та «переданий» у федеральну власність Росії. 15 листопада 2016 завод «Море» офіційно передали в оренду суднобудівельному заводу «Пелла» до кінця 2020.

На українському заводі «Море» російський завод «Пелла» будує три ракетних корвети ближньої морської зони нового проекту 22800 (шифр «Каракурт»), за російською класифікацією – малий ракетний корабель (МРК).

Довідково. Малі ракетні кораблі проекту 22800 (шифр «Каракурт»,) багатоцільові ракетно-артилерійські кораблі малої водотоннажності ближньої морської зони (малі корвети) Корабль 3-го рангу. Водотоннажність: 800 т. Довжина: 67 м. Ширина: 11 м. Осадка: 4 м. Швидкість: 30 вуз. Дальність плавання: 2500 миль. Автономність: 15 діб. Озброєння: 1× 8 система вертикального пуску крилатих ракет «Калибр-НК». 1× 76,2 мм автоматична універсальна артустановка АК-176МА. 2× 30 мм зенітно-артилерійська установка АК-630М і ПЗРК (починаючи з 3 корабля — ракетно-артилерійський комплекс Панцирь-МЕ)

10 травня 2016, ще до офіційного отримання в оренду заводу «Море», завод «Пелла» на виробничих майданчиках «Моря» у рамках державного оборонного замовлення РФ почав будувати перший із серії трьох ракетних корветів нового проекту 22800 (шифр «Каракурт») – «Шторм» для Чорноморського флоту РФ. Передача його флоту планувалася в 2019.

17 березня 2017 розпочалося будівництво другого ракетного корабля цієї серії – «Охотск» (завершення будівництва планувалось у 2019), а 19 грудня 2017 закладено третій ракетний корабель «Вихрь» (завершення будівництва також було заплановано на 2019).

Прем'єр-міністр РФ Д. Мєдвєдєв та полпред президента РФ у Південному федеральному окрузі РФ В. Устинов (перший зліва) оглядають будівництво корветів "Каракурт" на захопленому заводі "Море" в Феодосії 04.08.2017, https://www.gazeta.ru/politics/2017/08/04_a_10819105.shtml

Зауважимо, що завод «Пелла» з 10 березня 2014 є власником верфі J. J. Sietas Shipyard в Німеччині через дочірню компанію Pella Sietas GmbH: Neuen-felder Fardeich 88, 21129 Hamburg, https://www.pellasietas.com. (Рос.: ОАО «Ленинградский судостроительный завод «Пелла». Россия, 187330, Ленинградская обл., Кировский р-н, г. Отрадное, ул. Центральная, д. 4. Тел.: +7 (812) 3364066, тел/факс: +7 (81362) 4-01-82, E-mail: [email protected], http:// www.pellaship.ru)

Пропозиції Моніторингової групи щодо санкцій: блокування активів, заборона будь-яких форм співробітництва компаній з країн ЄС та США з ВАТ «Ленінградський суднобудівельний завод «Пелла».[1]

Загроза санкцій призвела до припинення будівництва для ЧФ РФ ракетних корветів типу «Каракурт» на захопленому в Феодосії заводі «Море» та раптової передислокації корпусів цих кораблів у недобудованому вигляді до Ленінградької області РФ

Надалі події розвивалися наступним чином.

Перший із трьох «феодосійських каракуртів» – МРК «Козельск», заводський № 254 (під час закладки кораблю дали назву «Шторм»), закладений 10 травня 2016, за планом мав бути переданий Чорноморському флоту в 2019 році, фактично спущений на воду 9 жовтня 2019 в недобудованому стані.

17 жовтня 2019 буксир GERMES, (IMO 8920945) розпочав буксировку МРК «Козельск» з Феодосійського заводу «Море» через Керченську протоку до Таганрозької затоки Азовського моря, де 19 жовтня «передав» річковим буксирам KAPITAN SHYGIN (MMSI 273311220) та REYDOVIY 13 (MMSI 273360340), які вдвох продовжили буксировку до Волгограду, а останній буксир – далі до Казані, де МРК «Козельск» передали іншим суднам для буксировки Волго-Балтійським водним шляхом (проходить з Рибінського водосховища через Біле озеро, Онезьке озеро, ріку Свір, Ладозьке озеро, ріку Нева, див. карту).

16 листопада 2019 року «Козельск» був доставлений до заводу «Пелла» в Ленінградську обл. Буксировка тривала 32 доби.

Буксирування недобудованого корвета «Козельск» із Феодосійського заводу «Море», ріка Дон, Ростов-на-Дону, 21.10.2019. Фото з архіву BlackSeaNews

МРК «Охотск», заводський № 255 (під час закладки кораблю присвоїли назву «Циклон»), був закладений 17 березня 2017, планувалося передати Чорноморському флоту в 2019 році, фактично був спущений на воду 29 жовтня 2019.

Одразу був відбуксируваний до Ростова-на-Дону буксиром ANTEY (IMO 8020147), прибув на рейд «Александровский», ріка Дон, 2 листопада 2019, а 6 листопада МРК «Охотск» був поставлений для тимчасового зимового відстою до Аксайського ковшу Ростовського порту (2-й вантажний район, Аксайський район міста Ростов-на-Дону, ст. Ольгінська, вул. Лівобережна, 17, лівий берег р. Дон).

МРК «Вихрь», заводський № 256 (назву присвоєно під час закладки, поки не перейменований), закладений 19 грудня 2017, спущений на воду 13 листопада 2019. Фактично одразу – 16 листопада 2019 – буксир GERMES (IMO 8920945) розпочав буксировку МРК «Вихрь» з Феодосійського заводу «Море» до Ростова-на-Дону. 20 листопада МРК «Вихрь» був поставлений для тимчасового зимового відстою до Аксайського ковшу Ростовського порту, поруч з МРК «Охотск».

Маршрут буксирування недобудованих ракетних корветів із заводу «Море»,
м. Феодосія в окупованому Криму, до заводу «Пелла» поблизу Санкт-Петербурга по ріках РФ

Це означає, що завод «Пелла», щоб уникнути міжнародних санкцій, вирішив негайно, за рік до закінчення терміну оренди Феодосійського заводу «Море» припинити будівництво трьох ракетних корветів проекту «Каракурт», спустив на воду недобудовані корпуси та організував їхню буксировку на завод «Пелла».

Зауважимо, що буксировка 2-го та 3-го кораблів розпочалась у терміни, коли вже було зрозуміло, що їх не вдасться доправити до Ленінградської області до закриття навігації на внутрішніх водних шляхах РФ (зазвичай навігація припиняється у середині листопада).

Тобто у 2020 році два недобудованих корвети замість перебування взимку на стапелях заводу «Море» у Феодосії зимували в акваторії річки Дон, яка скута кригою до квітня, тобто майже півроку. До місця призначення вони зможуть дістатися не раніше середини травня 2020, коли відкриється навігація на шлюзах Волго-Балтійського каналу.

Недобудовані ракетні корвети «Вихрь» та «Охотск» зимують на річці
Дон, Ростов-на-Дону, грудень 2019. Фото з архіву BlackSeaNews

Таким чином, навіть просто загроза застосування санкцій призвела до припинення будівництва ракетних корветів на захопленому заводі «Море» та до збільшення на півроку-рік загальних термінів будівництва цих кораблів, які мали посилити ракетні спроможності ЧФ РФ

* * *

Замість післямови. Вже після виходу з друку цієї книги, Моніторингова група встановила, що 4 квітня 2020 року розпочалося буксирування 2 -х недобудованих корпусів ракетних корветів «Вихрь» та «Охотск», що зимували на річці Дон, Ростов-на-Дону, с. Аксай, за маршрутом, що вказаний на карті. Станом на 5 травня 2020 року буксирний караван перебував в районі Рибінського водосховища на р. Волга.

Моніторинг порушень міжнародних санкцій щодо РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів.

 


 

[1] подробиці: Нові економічні санкціі щодо РФ у зв’язку з її діяльністю в окупованому Криму – пропозиції експертів, https://www.blackseanews.net/read/142417

Ще на цю тему