Російська економічна війни проти України у Азовському морі - моніторинг за грудень 2019

Андрій КЛИМЕНКО, Тетяна ГУЧАКОВА
Моніторингова група редакції BSNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» та редакції BlackSeaNews пропонує вашій увазі чергове з серії щомісячних досліджень щодо російської економічної війни проти України у Азовському морі.

1. За грудень 2019 року середня тривалість штучного утримання з боку РФ суден, що йдуть з Чорного моря до українських портів Азовського моря - Маріуполя, Бердянська, склала 31,5 годин (в листопаді - 40,9 годин, в середньому за 2019 рік - 29,9 годин) - діаграма 1.

2. За грудень 2019 року середня тривалість штучного утримування перед Керченською протокою з боку РФ суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська з експортними вантажами склала 36,7 годин (в листопаді - 39,6, в середньому за 2019 рік - 37,4 годин) - діаграма 2.

За нашим прогнозом у 2020 році створення з боку РФ перешкод судноплавству через окуповану Керченську протоку до/з українських портів Азовського моря (Бердянська та Маріуполя) буде тривати.
У всякому разі сьогодні не проглядається жодної причини для того, щоб РФ припинила маніпулювати "ключом від Керченської протоки", що після захоплення Кримського півострову знаходиться в її руках.
 

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів.

Ще на цю тему