Порушення кримських морських санкцій в вересні-жовтні 2017 року: лівансько-єгипетський флот

Єгипетський суховантаж STAR OF SEA, Flag: Panama, IMO: 9120736, Ship manager/Commercial manager: SEA GATE MANAGEMENT, Suez, Egypt приймає вантаж зерна для Північного Кіпру на зерновому терміналу Авліта в Севастополі 02.10.17

Андрій КЛИМЕНКО

Керівник Моніторингової групи «Майдану закордонних справ» та «Інституту чорноморських стратегічних досліджень», головний редактор BlackSeaNews, Ялта-Київ

Моніторингова група Інституту чорноморських стратегічних досліджень, Майдану Закордонних Справ та BlackSeaNews продовжує публікації результатів постійного моніторингу порушень морськими судами українських і міжнародних санкцій відносно окупованого Росією Криму.

До уваги читачів - основні тенденції та особливості ситуації в период з 1 вересня по 31 жовтня 2017 року, а також узагальнена інформація з початку 2017 року.

За нашими даними з дати незаконної анексії Криму, 18 березня 2014 року, станом на 1 листопада 2017 загальна кількість морських суден – порушників режиму окупованої території та міжнародних санкцій в портах Кримського півострову становить 323. Всі вони внесені до загальної Бази даних, яка оновлюється щоденно.

На 1 вересня 2017 загальна кількість порушників становила 313, на 1 травня 2017 - 299.

Для адекватного відображення процесів і тенденцій Моніторингова група виділяє такі групи суден-порушників:

1. судна, що знаходяться у відстої та/або ремонті, тобто не здійснюють перевезень, а "поповнюють пакет замовлень" суднобудівельних та судноремонтних підприємств Севастополя та Керчі;

2. активні судна, тобто ті, що здійснюють вантажні та/або пасажирські перевезення до Криму з портів з-за меж Кримського півострову. Їх ми, в свою чергу, розділяєм на дві категорії:

2.1. судна, що постійно базуються в портах Кримського півострова, це переважно пороми;

Протягом червня-жовтня 2017 року до суден, що постійно базуються в портах Кримського півострову відносились пороми (19), судна, що займаються хижацькою добичею піску в районі Бакальської коси з базуванням на Севастополь (4), пасажирські катамарани, передані з Сочі (2) та судна забезпечення, передані до Керченського порту (3), загальна кількість - 28 суден.

2.2. зовнішні судна, тобто ті, що здійснюють перевезення з/до портів Кримського півострова до/з портів РФ (крім порту Кавказ, тобто поромної переправи) та інших зарубіжних країн.

Динаміка кількості та належність суден-порушників судновласникам РФ та інших зарубіжних країн у 2017 році станом на 1 листопада.

Місяць, 2017

Загальна кількість порушників
(з урахуванням суден постійного базування та в ремонтах) *
В тому числі порушників у власності компаній РФ

Кількість "зовнішніх" активних порушників
(крім суден постійного базування та в ремонтах)

Кількість "зовнішніх" активних порушників у власності компаній РФ

Кількість "зонішніх" активних порушників у власності іноземних компаній крім РФ

 

   

 

 

 

січень

83 71

24

12

12

лютий

84 72

25

13

12

березень

85 75

25

15

10

квітень

75 66

32

23

9

травень

68 60

27

19

8

червень

71 61

31

21

10

липень

77 60

36

19

17

серпень

74 54

32

12

20

вересень

82 62

39

19

20

жовтень

81 58 38 15 23

 

*) кількість російських поромів та інших активних суден постійної кримської дислокації складає 28, суден РФ в ремонті на довготривалому відстої в кримських портах – в середньому 14-15 за місяць, всі вони заходяться у власності компаній РФ.

У вересні-жовтні посилилася тенденція кінця минулого літа, коли чисельність "зовнішніх" іноземних суден, крім РФ, що заходили до портів окупованого Криму з метою забороненого експорту кримської продукції, перебільшила кількість російських суден, які перевозили товари до Криму.

Як і в серпні, у вересні 2017 кількість "зовнішніх" іноземних порушників склала 20 одиниць. Чисельність суден російських власників склала 19 (крім поромів та інших суден постійної кримської дислокації кількістю 28 та суден в ремонті - 14).

Загальна кількість суден-порушників з урахуванням суден постійного базування та у відстої і ремонті по місяцях 2017 року

Загальна кількість активних суден-порушників (без урахування суден постійного базування та у відстої і ремонті) по місяцях 2017 року

У вересні 2017 вперше (не тільки у порівнянні з літніми місяцями, а в цілому за весь період моніторингу з березня 2014 року) на перше місце за ознакою країни реєстрації судновласників-порушників вийшов «ліванський торгівельний флот», який надав для забезпечення кримського експорту 8 суден. Він обійшов за цим показником традиційних «лідерів» - судновласників Туреччини та Румунії, що направили до окупованого Криму лише по 5 суден. Ще 2 судна в вересні 2017 року спрямували до кримських портів судновласники Єгипту.

В жовтні 2017 ця тенденція не тільки зберіглася, але й посилилася. 8 суден-порушників належать компаніям Лівану, 6 - Туреччини, 5 - Румунії, 2 - Єгипту, 1 - Сирії, 1 - Греції (разом 23). Судновласники РФ, крім суден постійного базування та в ремонті (по 43 у вересні та жовтні), спромоглися спрямувати до окупованого Криму 19 та 15 суден відповідно.

В цілому вже можна казати про стійку тенденцію поступового заміщення суден «кримського іноземного торгового флоту» з європейських країн суднами з Північної Африки та країн Близького Сходу.

Фактично весь заборонений експорт з кримських портів наразі відбувається з використанням іноземних (крім РФ) суден. Російські судновласники не хочуть ризикувати, бо більшість з них має флот на інших маршрутах та побоюються поширення на них нових санкцій США.

Це є наслідком постійного нарощування тиску з боку українського суспільства, волонтерів, вітчизняних та закордонних ЗМІ в координації з окремими державними структурами, дипмісіями, правоохоронними органами України на відповідні структури Румунії та Туреччини. Саме в вересні 2017 матеріали «Майдану закордонних справ» були передані представниками Фонду особисто міністру закордонних справ Румунії, а генпрокурором України та прокурором АР Крим – генпрокурору та міністру юстиції Туреччини.

Вже 6 жовтня 2017 року керівництво палати судноплавства торговельно-промислової палати Туреччини спрямувало всім суб’єктам морських перевезень та портового бізнесу циркулярного листа «Визначені принципи судноплавства ї у регіонах Чорного моря і Криму», в якому йдеться про необхідність «вжити запобіжні заходи з урахуванням зовнішньої політики нашої країни, пов’язаної з обмеженнями, накладеними на заходи суден у порти Криму».

Турецьким портам, морським агентам, операторам та судновласникам офіційно повідомляється про те, що «судна, що прибувають з регіону Криму і його портів, не пропускаються у нашу країну (Туреччину), а дозвіл на відплиття з портів цього регіону не надається».

Крім того, запроваджується жорстка система контроля. «Контроль забезпечується шляхом запиту від суден документів про вихід з останнього порту, а також записів бортового журналу щодо виходу з останнього порту, для супроводу суб’єкта під час повідомлення керівництвом портів про прибуття суден з чорноморських портів, а також проводиться контроль через використання усіх доступних систем і відкритих ресурсів (AIS тощо) для перевірки того факту, що кораблі прибули з вказаних портів…

Більше того, керівництво порту повинне отримати письмове зобов’язання у формі «Цим ми заявляємо і підтверджуємо, що останньою точкою відбуття цього судна, яке звертається до нашого порту, не є кримський порт, воно не прямує з цього порту у кримські, жодні дії не вчиняються щодо мита, портових і торгових документів, що мають на собі позначку «Крим»… У разі встановлення протилежного факту щодо будь-чого вказаного вище, усі портові витрати і юридична відповідальність лягає на наш орган».

Повідомляється також, що цей контроль та супровід проводиться особисто керівництвом кожного турецького порту. Запровадження такої процедури є наслідком поширеної практики, коли судна-порушники останнім часом масово вказують турецьким морським та портовим органам неправдиву інформацію про порти призначення.

Особливо зазначається, що «ці дії застосовуються повністю і без винятків, незважаючи на власника, прапори суден і те, є вони завантаженими, чи ні.»

Зауважимо, що за підсумками жовтня ще рано робити висновки щодо того, як подіяли ці рішення Туреччини. Це буде зроблено по ітогам листопаду 2017. Але можна прогнозувати, що у зв'язку із розповсюдженням відповідної інформації кілкість суден, що належать судновласникам з Північної Африки та країн Близького Сходу серед порушників може збільшуватися.

Водночас, велике значення буде мати реакція турецької влади но схеми обходу цих заборон, що вже з'явилися. Наприклад, відомий порушник турецький пором ERKE в жовтні 2017 року фактично розпочав нову поромну лінію Зонгулдак - Керч:

Турецький пором ERKE прибуває в окуповану Керчь 23.10.17

ERKE

Flag: Tanzania

Vessel type:
Ro-ro/passenger Ship.

IMO: 7014581. MMSI:677038200. Callsign: 5IM482.

Gross tonnage: 1,456 tons. Summer DWT: 452 tons.
Length × Breadth: 74.48m × 12.02

Build year: 1970. Builder: United Shipping Yard - Athens, Greece.

Class society: Maritime Lloyd

Owner: Sari Denizcilik Nakliyat, Sultan Sokak 10/2, Kemerkaya Mah, 61200, Trabzon, Turkey

Manager: Sari Denizcilik Nakliyat, Sultan Sokak 10/2, Kemerkaya Mah, 61200, Trabzon, Turkey

----

Ship manager/Commercial manager SARI DENIZCILIK NAKLIYAT Sultan Sokak 10/2, Kemerkaya Mah, 61030 Trabzon, Turkey. since 01/09/2004

Registered owner PASTEL HOLDINGS LTD Monrovia, Liberia. since 01/09/2004

Kerch:

01.10.17 - КМТП из Трабзона
14.10.17 - КМТП из Зонгулдака, в АИС указал Кавказ, выкл. АИС в проливе 14.10 около 07:57 на траверзе Камыш-Бурун, зашел в КМТП, уход 17.10 - рейдовая 451, на самом деле вышел на стоянку в Азовском море затем на рейдовую южнее пролива, затем вернулся на 451. 21.10 прибыл Зонглдак в балласте
23.10.17 - КМТП из Зонгулдака, ТНП 260 т, выключил АИС в проливе, указал п. Кавказ, ушел 26.10 в Зонгулдак через регистрацию на рейде порт Кавказ

 

Слід також зазначити, що дія морських санкцій набуває поширення у такій сфері як відміна реєстрації прапору морського судна-порушника.

Наприклад, судну GRACE (IMO: 8403337), що належить судновласнику з Лівану та зайшло 28 вересня до окупованого Севастополя під прапором Молдови, було скасовано реєстрацію прапору відповідними молдовськими органами вже протягом декількох днів. Внаслідок цього судновласник був вимушений негайно реєструвати судно під зміненою назвою та прапором Танзанії ще під час його перебування на зворотному шляху з Севастополя в сирійський порт Тартус.

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

Ще на цю тему