Франція наполягає на конкретному плані вступу України до НАТО

17:00 01.06.2023

Франція наполягає на конкретному шляху до вступу України до військового альянсу НАТО. Це може статися, коли ризики безпеки зменшаться.

Про це заявила міністр закордонних справ Катрін Колонна, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.


Бажання Франції "полягає в тому, щоб ми чітко розробили шлях з етапами та послідовностями, щоб Україна могла, коли настане час, приєднатися до нас у добрих умовах безпеки", - повідомила Колона в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО в Осло.

"Чи будуть дати чи календар, я не впевнена, бо є ще багато моментів для обговорення", - сказала вона.

Хоча вступ України до НАТО - це питання "не на сьогодні", сказала Колонна, "нам потрібно зробити більше, ніж у 2008 році", маючи на увазі угоду, досягнуту в Бухаресті, про те, що Україна зрештою приєднається до Альянсу.

Позиція Німеччини
Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила в Осло, що Німеччина поки не готова до прийому України до НАТО.

"Політика відчинених дверей НАТО залишається чинною, але водночас ясно, що ми не можемо говорити про прийом нових членів у розпал війни", - заявила Бербок.

Позиція України
Президент Володимир Зеленський сьогодні заявив у Кишиневі, що Україна готова вступити до НАТО, але чекає, коли НАТО буде готовий прийняти Україну.

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що Україна очікує від саміту у Вільнюсі "графіка вступу", тобто чіткого алгоритму руху для вступу до Альянсу.

Ще на цю тему