Україна вперше офіційно купуватиме ЗРК в США, але це той випадок, коли ціну NASAMS рахувати зарано

09:00 26.05.2023

Заявлена вартість поставки "кусається", але на остаточну цифру можуть впливати різні фактори

Агентство зі співробітництва в галузі безпеки та оборони (DSCA) США повідомило, що Держдеп схвалив заявку на продаж Україні за програмою FMS (Foreign Military Sale) зенітно-ракетного комплексу NASAMS та супутнього обладнання на загальну вартість 285 мільйонів доларів. Очевидно, тут мова саме про один ЗРК, оскільки вказується, що в схваленому до продажі пакеті передбачена одна РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel та один центр управління вогнем (FDC), ну і також – неназвана кількість пускових установок, запасні частини і допоміжне обладнання, апаратура зв’язку і технічне обслуговування.

Також вказується, що Україна купуватиме NASAMS безпосередньо у виробника Raytheon Missiles and Defense, і "жодних відомих компенсаційних виплат тут не передбачено. Водночас, фактична вартість продажу може бути значно меншою за заявлені 285 млн дол, та залежатиме в першу чергу від умов укладеного контракту.

Від Defense Express додамо, що особливість цієї новини полягає не тільки в тому, що схоже вперше за час повномасштабного вторгнення РФ стало відомо про офіційні наміри нашої країни придбати засоби ППО за кордоном. В даному випадку на формальний показник ціни увагу потрібно звертати також. Бо це відображає, як багато ресурсів зараз потрібно, щоб зміцнити захист неба України.

Ще на цю тему