Росія визнала, що «зернову угоду» продовжили без виконання її забаганок

08:40 19.05.2023

Росія визнала, що погодилась на продовження терміну дії Чорноморської зернової угоди на ще 60 днів без виконання висунутого нею ж ультиматуму.

Це випливає з офіційного коментаря Міністерства закордонних справ РФ, передає Цензор.НЕТ.

МЗС РФ підтвердило продовження "без будь-яких змін" зернової угоди до 17 липня включно, "у відповідь на звернення, насамперед турецьких партнерів як сторони домовленості".

МЗС Росії повторив скарги на нібито невиконання російської частини "зернової домовленості" й повторили п’ять вимог, без утілення яких погрожують припинити участь у Чорноморській зерновій ініціативі після 17 липня. РФ вимагає підключення "Россельхозбанку" до SWIFT, відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування до РФ, зняття обмежень на страхування і на доступ в порти, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив. Ці ж вимоги значаться в ультиматумі, оголошеному РФ в березні, в разі невиконання якого вона погрожувала вийти із "зернової угоди" після 18 травня.

"Зернову угоду" уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року. За участю ООН, України, Туреччини та Росії відбулося підписання двох документів - зі створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів (Чорноморська, Одеси та Південного) і зі зняття бар'єрів на експорт російського продовольства і добрив.

Дію ініціативи продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів. Таким чином, термін її дії закінчився 18 березня, тоді "зернову угоду" продовжили ще на 60 днів - до 18 травня. 17 травня турецький президент Реджеп Таїп Ердоган оголосив про продовження Чорноморської зернової ініціативи ще на два місяці.
 

Ще на цю тему