Спрацював «фактор Ердогана»: Неочікуване продовження дії «зернового коридору» – комментар Андрія Клименка

19:35 17.05.2023

Дію «зернової угоди» продовжено ще на два місяці. Про це повідомив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на своїй сторінці у Твіттері.

Своїми висновками на тему «неочікуваного продовження» дії зернового коридору поділився Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

Клименко вважає, що спрацював «фактор Ердогана».

«З одного боку, ми (Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень - ред.) завжди казали, що зернова угода - це на 99% Ердоган. З іншого - ми не очікували, що РФ піде на це за 11 днів до 2 туру президентських виборів в Туреччині. (!!!).

Отже, Москва вважає, що Ердоган може перемогти і дає йому ще одну козирну карту в передвиборчій агітації. Навіть дві карти - друга це погодження виводу з портів Миколаївської області турецьких суден, що застрягли там з 24/02/2022. Таких суден там 7. Правда, ще 7 турецьких суден є в Херсонському порті, про них не йдеться... 

Але головне питання - які "плюшки" пообіцяв Ердоган особисто Путіну? Не заважати реекспорту через Туреччину підсанційних товарів? Все решта якось не відповідає - не той масштаб.

І звичайно головне питання - а якщо Ердоган не виграє?

Будемо 24/7 моніторити цей процесс та повідомляти про нього.

Ну і ми залишаємо в силі наші рекомендації: продовжувати розробляти план "б" по транзиту зерна, а також готувати підгрунтя по створенню в Чорному морі військово-морської гуманарної місії чорноморських країн НАТО, навіть 2-х - з розмінування (зі штабом в Констанці) і патрульної (ескортної) зі штабом в Стамбулі», - написав Андрій Клименко.

Ще на цю тему