Російські загарбники почали вивозити крадене зерно через Маріупольський порт

11:00 09.05.2023

Російські окупаційні війська та призначені окупантами місцеві «керівники» почали вивозити крадене в Україні зерно через морський порт тимчасово окупованого Маріуполя. 

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, пише видання Порти України.

«Перші 3,5 тисяч тонн українського зерна з Запорізької та Донецької областей викрадено за допомогою Маріупольського морського порту. З акваторії порту вийшло судно РМ3, завантажене зерном», — написав Андрющенко у Telegram.

Він зазначив, що завантаження збіжжя на судно відбувалося близько одного тижня, що вказує на низьку ефективність роботи порту.

«Можна констатувати на зараз, що це вантаж є скоріш пропагандистським, аніж реально привабливим», — наголосив Андрющенко.

Завантаження судна з зерном в поту Маріуполя публічно підтвердив ватажок терористичної організації «ДНР» Деніс Пушилін. Він повідомив, що для «постачання» зерна вирішили використовувати судна під управлінням ФАУ «РосКапСтрой», які нібито доправляють до окупованого Маріуполя будівельні матеріали.

Таким чином загарбники планують «пожвавити сектор сільського господарства» окупованої Донеччини. Очікується, що через порт постачатиметься зерно і з сусідніх регіонів.

Раніше повідомлялося про плани російських загарбників у травні запустити перевалку вкраденого зерна та насіння соняшника у Маріупольському порту.

Росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з тимчасово окупованих територій Донеччини та Запорізької області. Для цього окупанти зносять залізничний вокзал та перебудовують морський порт.

У квітні росіяни незаконно включили порти Маріуполь та Бердянськ до реєстру морських портів Росії. Також окупантами запущено процес включення судноплавної ділянки водних шляхів Херсонської області до переліку внутрішніх водних шляхів Росії.

У січні 2023 року СБУ оголосила призначеному російськими загарбниками «в.о. директора» Маріупольського морського порту Григорію Соболевському про підозру в організації злочинного механізму вивозу морським шляхом української сільськогосподарської зернової та металургійної продукції.

У серпні й жовтні 2022 року СБУ оголосила про підозру призначеним російськими загарбниками «директорам» Бердянського та Херсонського морських портів Володимиру Стельмаченку та Андрію Харитонову.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.
 

Ще на цю тему