«Нібулон» збудує елеватор потужністю майже 120 тис. тонн і млин в Ізмаїльському порту

16:00 04.05.2023

ТОВ «Сільськогосподарське підприємство (СП) «Нібулон» планує збудувати повноцінний елеватор, розрахований на одночасне зберігання 118,5 тис. тонн зернових, і високотехнологічний сучасного млина потужністю 750 тонн на день на перевантажувальному терміналі філії «Бессарабська» у Ренійському порту для збільшення її потенціалу переробки експортного збіжжя.

Як повідомляє прес-служба «Ніболона», про майбутні плани розповів директор із взаємодії з органами влади та питань сталого розвитку компанії Михайло Різак під час зустрічі з послом U.S. Embassy Kyiv Ukraine Бріджит Брінк та директором Місії USAID в Україні Джеймсом Хоупом.

За словами Різака, млин зможе працювати як на потреби внутрішнього споживача в Україні, так і слугувати інтересам місії захисту продовольчої безпеки Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP).

Він зазначив, що зараз рекорд філії «Бессарабська» по відвантаженню складає 170 тис. тонн зернових на місяць, у той час як її потенціал є значно вищим і сягає 300 тис. тонн, тобто в два рази більший.

Зараз WFP користується переробними потужностями Туреччини, спрямовуючи туди українське збіжжя зерновим коридором. Проте так само можна транспортувати з України вже готові борошно, висівки та інші продукти обробки зернових, зазначають в «Нібулоні».

За останні три місяці «Нібулон» експортував агропродукцію переважно Дунаєм — 70%, решту 30% експортували «зерновим коридором».

Внаслідок повної блокади портів Миколаєва «Нібулон» перепрофілював діяльність на роботу в якості «сухого порту» із переведенням вантажів з автотранспорту на залізницю. Очікується, що логістичні збої пом’якшить новий термінал в Ізмаїлі.

ТОВ «СП «Нібулон» (засноване у 1991 році) — один із найбільших операторів зернового ринку України, володіє розгалуженою мережею з 27 елеваторів, у тому числі 13 річковими перевантажувальними терміналами: 10 філій — на Дніпрі, 2 філії — на Південному Бузі, а також власним перевантажувальним терміналом у Миколаївському морському порту. Потужності зберігання зерна на річці становлять 1,13 млн тонн. Власний флот судноплавного підрозділу налічує понад 80 суден. У 2021 році «Нібулон» відвантажив на експорт 5,64 млн тонн сільгосппродукції, що є абсолютним рекордом річної перевалки за час його діяльності.

Компанія у 2020-2021 МР експортувала 4,6 млн тонн зернових та олійних. Обсяг вантажоперевезень внутрішніми водними шляхами у 2020-2021 МР збільшився порівняно з 2019-2020 МР на 11% — до 4,3 млн тонн.

Ще на цю тему