Євросоюз і Україна домовилися про взаємне визнання і виконання судових рішень

20:00 24.04.2023

Європейський Союз погодився встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької Конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

«Завдяки цьому рішенню визнавати та виконувати судові рішення один одного зв’язки між ЄС та Україною лише зміцняться», – заявив міністр юстиції головуючої в ЄС Швеції Гуннар Стрьоммер.


Зазначається, що у 2022 році Україна ратифікувала Конвенцію, згідно з якою договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені 1 вересня 2023 року, якщо жодна зі сторін не заперечуватиме.


Держави-члени Європейського Союзу вважають, що немає фундаментальних перешкод, які пов’язані з незалежністю та ефективністю судової системи, боротьбою з корупцією чи дотриманням основних прав, що могли б перешкодити ЄС вступити в договірні відносини з Україною.

«Таким чином, сьогоднішнє рішення відкриває шлях для вступу ЄС у договірні відносини з Україною відповідно до Конвенції. Це сприятиме визнанню та виконанню судових рішень ЄС та України у цивільних та комерційних справах, що робить його важливим інструментом сприяння міжнародній торгівлі», – йдеться у пресрелізі.

Ще на цю тему