Компроміс із путіним стане фатальною помилкою - Дмитро Кулеба

08:00 24.04.2023

Разом із партнерами Україна має відновити свої територіальну цілісність і суверенітет, адже це необхідно для майбутнього миру на континенті та у світі.

Про це йдеться у гостьовій статті міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби для німецького видання Welt, передає Укрінформ.

«Територіальну цілісність України необхідно відновити, компроміс із москвою мав би фатальні наслідки для майбутнього світового порядку», - впевнений Кулеба.


Він звертає увагу на те, що на тлі послаблення наступу росії на сході України та очікуваного українського наступу голоси з усього світу закликають до мирних переговорів між рф та Україною, до негайного припинення вогню. Ці голоси ігнорують той факт, що росія не продемонструвала реального інтересу до добросовісних переговорів чи припинення бойових дій, зауважив міністр. Він упевнений, що слова москви нічого не вартують і вона все одно продовжить атакувати Україну, щоб убити більше людей і захопити більше територій.

«Жодна країна світу так не прагне миру, як Україна. Але ми також знаємо, що справжній мир має бути справедливим і міцним. Бачення України шляху до такого миру є реалістичним і конкретним», - підкреслив глава МЗС. Він нагадав про формулу миру Президента Володимира Зеленського та закликав усі нації підтримати її.


Київ ретельно вивчає усі пропозиції та вітає будь-які ініціативи, які поважають територіальну цілісність України, принципи Статуту ООН та відповідні резолюції Генеральної Асамблеї, додав дипломат. Але, зауважив він, будь-які пропозиції Україні піти на територіальні поступки будуть відхилені.

«Ми ніколи не хотіли цієї війни і не хочемо більше, ніж те, що належить нам згідно з міжнародним правом і Статутом ООН. Це реалістична і законна вимога, в якій немає нічого максималістського. Ми ніколи ні на кого не нападали і не висували територіальних претензій. Ми просто хочемо, щоб росія повернула те, що вона у нас вкрала. І я маю на увазі не лише українську територію. Також росія вкрала мир у Європі та стабільність у світі», - написав глава українського МЗС.

Як зазначив Кулеба, загроза одному в Європі – це загроза всім. Так, за його словами, російські ракети, випущені по Україні, поставили під загрозу Польщу, Румунію та Молдову. Торговельні шляхи були порушені. Екосистемі Чорного моря завдано шкоди.

Кулеба висловив глибоку вдячність усім союзникам і партнерам, включно з Німеччиною, за невтомну підтримку з лютого 2022 року. Ця допомога врятувала багато життів і допомогла українцям вижити, підкреслив він.


«Майбутнє євроатлантичної безпеки вирішуватиметься на полі бою в Україні. Якщо ми зробимо помилку зараз і вирішимо винагородити путіна за його агресію в тій чи іншій формі, а не перемогти його, як урок для всіх інших потенційних агресорів, майбутнє України, Європи та світу опиниться під загрозою», - написав Кулеба.

Він підкреслив, що справжній мир означає відновлення міжнародно визнаних кордонів України. Справжній мир означає безпечну батьківщину для кримськотатарського народу в українському Криму. Справжній мир означає зернові, а не військові кораблі у Чорному морі. Справжній мир означає світ, об’єднаний під верховенством міжнародного права.