США обговорюють механізми передачі заморожених активів рф для відбудови України

11:00 17.04.2023

російська федерація повинна відшкодувати Україні збитки, завдані в результаті повномасштабного вторгнення.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю CNN у програмі Fareed Zakaria заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

«Я вважаю, що росія повинна заплатити за шкоду, якої завдала Україні. Світова спільнота очікує, що росія понесе цю відповідальність. Це питання, яке ми обговорюємо з нашими партнерами, але є юридичні обмеження в тому, що ми можемо зробити із замороженими російськими активами. Ми обговорюємо з партнерами, що можемо з цим зробити у майбутньому. Але це те, що повинно відбутися, росія повинна заплатити за завдані (Україні – ред.) збитки», - відповіла вона на запитання, чи повинна росія заплатити за відбудову України своїми замороженими активами центробанку на Заході.

Єллен також зазначила, що запровадженням проти москви санкцій вже досягнуті дві мети – зменшилися прибутки й обладнання для продовження ведення війни.

«Граничні ціни» на російську нафту, які ми запровадили, вже зменшили прибутки путіна десь на 40% за останній рік. Він очікував на бюджетний профіцит, але натомість має великий дефіцит. Що стосується обладнання, то тут успіх в тому, щоб позбавити росію обладнання. Це сталося завдяки експортному контролю й санкціям не тільки США, а й інших партнерів», - додала вона.
 

Ще на цю тему