Україна запровадить санкції проти Сирії через крадіжки зерна

21:00 10.04.2023

Кабінет міністрів підтримав рішення внести на розгляд Ради національної безпеки та оборони (РНБО) пропозиції щодо застосування санкцій проти Сирії.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки.

Однією з головних причин такого рішення стало вивезення в Сирію краденого зерна з України. Також сирійський уряд продовжує виправдовувати російську агресію та постачає країні-терористу зброю.

Участь сирійських суден в нелегальному вивезенні з окупованої території України зерна, «визнання» т.з. «ДНР» та «ЛНР», постачання Росії зброї, яка застосовується в агресії проти України, всебічна підтримка керівництвом Сирії режиму Путіна. Перелік недружніх кроків Сирійської Арабської Республіки щодо України можна продовжувати. Й наша держава, безперечно, на них реагує”, — наголосила перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що вже запроваджені санкції проти Башара Асада та інших керівників Сирії. Україна розірвала дипломатичні відносини з Сирійською Арабською Республікою, припиняє та скасовує міждержавні договори, укладені в попередні роки.

Санкції проти Сирії триватимуть 50 років. Зокрема, Україна планує заборонити заходження суден під прапором Сирії до територіального моря України, її внутрішніх вод і портів. Також Україна обмежить торговельні операції з резидентами Сирії.

Запропоновані урядом санкції стануть чинними після ухвалення відповідного рішення Радою національної безпеки та оборони, введення його в дію Президентом України та затвердження постановою Верховної Ради.

На початку березня Кабінет міністрів ініціював розірвання Угоди між Україною та Сирією про торговельне судноплавство.

У серпні 2022 року український суд виніс ухвалу про арешт сирійського судна Laodicea, яке 27 липня прибуло до ліванського порту Триполі з українським зерном. За даними української сторони, судно було помічене 4 липня під час завантаження у тимчасово окупованій Феодосії. Українське зерно доставляли з окупованих Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Згідно з європейською базою даних Equasis, власником судна Laodicea є Siria Mar Shipping. І компанія, і судно потрапили під санкції США у 2015 році за їхній зв’язок із сирійським урядом президента Башара Асада.

Laodicea є одним із трьох сирійських суден, які були помічені на перевезенні краденого російськими окупантами українського зерна.

Теми:

Ще на цю тему