Прем’єр Польщі анонсував заходи для обмеження вплив українського зерна на польський ринок

13:00 30.03.2023

В уряді Польщі обіцяють підготувати зміни до правил з метою обмежити ввезення українського зерна в країну. 

Як повідомляє RMF24, про це сказав прем’єр-міністр Матеуш Моравецький після засідання Кабміну, пише Європейська правда

Моравецький зазначив, що підготувати відповідні зміни доручили профільному віцепрем’єру та міністру сільського господарства Генрику Ковальчику.

"Я доручив швидко розробити відповідні правила, що дозволило би нам не лише швидко вирішити питання із зерном, яке скупчилося у Польщі, тобто, продати його до Північної Африки та на Близький Схід, куди воно і мало попрямувати, але й запровадити регулювання, що обмежить вплив українського зерна на польський ринок… Зараз це дестабілізує наш ринок, ми знаємо про це, і тому профільний міністр отримав чітке завдання обмежити цей вплив", - сказав Матеуш Моравецький. 

Прем’єр також розповів, що на останній зустрічі Євроради піднімав питання у розмові з лідерами країн ЄС, які є сусідами України, і вони домовилися звернутися з листом до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і вимагати "негайних дій", як наприклад запровадити квоти і певні захисні мита. 

Моравецький додав, що не пропонує створювати перешкод для того, щоб українське збіжжя везли транзитом через Польщу для подальшого вивезення з порту Гданська до інших країн. 

Прем’єр зазначив, що розуміє необхідність допомагати Україні, але конкретно це питання стало великою проблемою для польських фермерів. 

Як вже повідомлялося, прем’єр Румунії на спільній з Моравецьким пресконференції заявив, що Бухарест і Варшава попросять Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть налагодити відстеження експорту зерна з України та уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.

Тим часом болгарські фермери почали блокувати прикордонні переходи, вимагаючи не поширювати на Болгарію дію європейського регламенту про безмитне ввезення товарів аграрного походження з України.
 

Ще на цю тему