ЗСУ посилюють інженерними та саперними танками: Фінляндія передала додаткові Leopard 2R, Німеччина першу партію Dachs

14:30 25.03.2023

Окрім основних бойових танків Україна активно отримає інженерні машини, які також входять у склад танкових бригад

Підтримка Україною важкою бронетехнікою від союзників включає не тільки основні бойові танки, а й спеціалізовані машини на їх базі. Й важливість цієї підтримки неможливо применшувати, хоча б з огляду на потребу долати ворожі укріплення, для чого вкрай важливо розмінувати проходи у полосі наступу.

Звісно для цього використовують й системи дистанційного розмінування, починаючи від ще радянський УР-77, до американських M58 MICLIC та навіть переносних Minröjningsorm зі Швеції, що також передані союзниками, але окрім них важливу роль відіграють спеціалізовані саперні танки. Й саме таки машини передаються до ЗСУ й доволі активно.

Зокрема Фінляндія посилить ЗСУ не трьома саперними танками Leopard 2R, а збільшить їхню кількість до шести. Про це офіційно повідомили у міністерстві оборони країни. Ці машини увійдуть у 14 пакет допомоги від Фінляндії, загальна вартість яких становить близько 910 млн євро. Сам Leopard 2R створений на базі Leopard 2A4 й забезпечує кращий захист від мін та фугасів ніж основний бойовий танк, а головним інструментом машини є мінний плуг чи бульдозерний відвал.


Зі свого боку Німеччина оголосила про передачу трьох інженерних танків Pionierpanzer Dachs, який призначений для створення укриттів та фортифікаційних споруд, а також відіграє роль БРЕМ. Але ще однією функцією машини є руйнування протитанкових ровів.

Сам Pionierpanzer Dachs створений на базі танка Leopard 1, ця машина під назвою Badger також використовується канадськими та чілійськими збройними силами.

Ще на цю тему