Російські загарбники розграбували термінал Богуслаєва в Бердянському порту / Фото

10:20 10.03.2023

Розграбування російськими окупаційними військами після початку масштабного російського військового вторгнення в Україну не оминуло сільськогосподарські активи в Херсонській та Запорізькій областях президента корпорації «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва попри його підтримку окупації та співпрацю з російськими підприємствами, серед яких — державний концерн «Ростєх». 

Про це ідеться у записах телефонних розмов, які оприлюднив проект «Схеми» Радіо Свобода, повідомляє видання Порти України.

Під час цих розмов Богуслаєв скаржиться на обстріли російської армії та мародерство російських солдатів. Але не припиняє вести бізнес-справи з окупантами — навіть у розпал повномасштабного вторгнення. Бо переконаний, він — у безпеці”, — пише видання.

Зокрема, 22 березня Богуслаєв зателефонував російському генерал-полковнику у відставці, голові ради директорів московської компанії «Двигуни «Володимир Клімов — Мотор Січ», яка здавна займається ремонтом двигунів українського виробництва «Мотор Січ», зокрема для військових РФ, Анатолію Сітнову. У цій розмові він поскаржився на те, що військові армії РФ незаконно вивезли сільгоспобладнання та зерно, яке зберігалось на його підприємстві «Айленд» на Херсонщині.

«Зайшли хлопці ваші. Грабіж страшний. Навіть я не думав, що таке буде. (…) Я не кажу по країні — у мене. В Херсонській області, Херсон, у мене Новотроїцький район, моє господарство «Айленд», паї. Заїхали в формі, два «Урали», завантажили сільгоспобладнання, два генератори, взяли мою вантажну машину, завантажили її та поїхали», — сказав Богуслаєв.

Трохи згодом він нарікав уже на те, як загарбники розграбували термінал «Нова Хортиця» у Бердянському порту.

«У мене дев’ятий причал в Бердянському порту, я купив його. Позабирали компʼютери всі, хліб забрали з елеваторів, чужий, я ж на зберігання взяв. Все зсипали, вивезли. Взагалі незрозуміло. Я в шоці. Я не думав, що можуть. Ми можемо так. Мабуть, змовилися з бандитами», — сказав Богуслав Сітнову.

«Війна є війна» , — відповів на це Сітнов.

У розпорядженні «Схем» є супутникові знімки за той період, на яких можна побачити рух суден окупантів біля згаданого Богуслаєвим девʼятого причалу.

Фото: radiosvoboda.org

Проте ані мародерство окупантів, ані обстріли Росією заводу «Мотор Січ» на початку березня 2022 року не вплинули на позицію Богуслаєва.

22 жовтня 2022 року Богуслаєва затримала СБУ за підозрою у тому, що за його керівництва завод постачав у Росію авіадвигуни та запчастини до них. Країна-агресор, у свою чергу, використовувала їх для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів. Їх, за даними офіційного слідства, окупанти масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему